Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Okrašlovací spolek žije

„Účelem spolku, který jméno Okrašlovací a zábavní vede, jest provádění a podporování okrašlování, zvláště ale zřizování nových a rozšiřování dosud stávajících sadů v městě Bystřice pod Hostýnem a jeho okolí, dále by se společenský život zařizováním zábav atd. v léčebném místě povznesl a vzkvétal.“ (Stanovy okrašlovacího a zábavního spolku města Bystřice pod Hostýnem, 3. května 1888)

„V moderní péči o zdravotní a esthetickou výchovu neposlední úkol připadá i snahám spolků okrašlovacích probouzeti a povznášeti smysl a zájem pro zvelebení a zpříjemnění všelikých míst veřejných. A tento jistě ne malicherný a zbytečný cíl jest úkolem i spolku našeho, jenž s novým jarem k novému chystá se životu…Nemalý úkol tento vyžaduje ovšem i nemalého počtu pracovníků. Zvláště letos, kdy čeká nás mimo jiné i velký úkol nový. Úprava nábřeží zregulované Bystřičky vyžaduje podpory hojné a rychlé, a proto doufáme, že nebude vzdělance, jenž by všeobecně prospěšným a svrchovaně ušlechtilým snahám spolku našeho podpory své odepřel.“ (Dopis Okrašlovacího a zábavního spolku města Bystřice pod Hostýnem podepsaný předsedou dr. Isidorem Wostrým 17. března 1907)

Bystřický okrašlovací a zábavní spolek byl založen v době hojného vzniku podobných spolků – na přelomu 19. a 20. století, na jaře roku 1888. Zakládajícím členem se mohl stát každý, kdo přispěl do společné pokladny částkou 5 zlatých a platil pravidelný roční příspěvek nejméně 2 zl,  přispívající členové platili alespoň 1 zl ročně a čestným členem spolku se stal ten, „jenž sobě o zvelebení spolku ocenitelných zásluh získal a valnou hromadou za takého uznán byl“. Do spolkového výboru bývali v letech, kdy Bystřice fungovala jako lázeňské letovisko, přibíráni vždy i lázeňští hosté.  Spolek se měl podle stanov rozpadnout v případě, že by měl méně než 11 členů. To se však nikdy nestalo. Je doloženo, že v roce 1908, po 20 letech své existence měl členů 185. Čestnými členy spolku byl například Olivier Loudon, majitel bystřického panství, tehdejší starosta města Eduard Pospíšil, Josef Machač, vrchní zámecký zahradník, který se stal podle dr. J. Stojana i prvním předsedou spolku, notář Isidor Wostrý, učitel Josef Krumpholc, mezi prvními členy najdeme stavitele Otto Zemana, Hanuše Schwaigra, Františka Ondrúška či architekta Klaudia Madlmayra a další osobnosti. Hlavním cílem spolku, jak si ho sami členové stanovili, bylo působit na okolí a dbát o všestranný prospěch městečka. Spolek se zabýval například výsadbou stromů a keřů, úpravami veřejných prostranství, pořádáním kulturních akcí, spolupracoval s představiteli města a dával jim podněty k potřebným a pro město prospěšným akcím.


Stejně tak chce působit i spolek novodobý, který v Bystřici pod Hostýnem vznikl v roce 2008.  „Před vznikem Okrašlovacího a zábavního spolku, o. s., se už někteří naši členové angažovali v různých oblastech a směrech občanských aktivit. Hlavní myšlenkou bylo tyto aktivity sjednotit a sdružit do jednoho celku a zaměřit se na místo, kde žijeme, na Bystřici pod Hostýnem,“ říká předseda spolku Jakub Koníček. „Hledali jsme vhodnou formu a chtěli navázat na tradice, které v Bystřici pod Hostýnem už existovaly. Začínali jsme poměrně skromně v počtu tří členů a první naší akcí byla žádost o grant v Nadaci partnerství. Dnes má spolek 10 aktivních členů a zatím asi 20 sympatizantů. Jeho opravdový rozvoj nastal v roce 2012, kdy se začala medializovat kauza Podhoran a hodně lidí chtělo začít aktivně ovlivňovat dění kolem sebe. Do spolku v té době vstoupila nová místopředsedkyně Lenka Ostrolucká a aktivní členka Monika Pořízková.


Jedním z našich cílů je vytvářet občanskou společnost tak, jak to chápeme my, dělat prostředníka mezi občany a veřejnou správou. Chtěli bychom podpořit už existující spolky a akce, které mají v Bystřici pod Hostýnem dlouholetou tradici. Navázali jsme např. kontakty s TJ Sokol, Českým zahrádkářským svazem a předsedou místní organizace Vladimírem Macenauerem, který je i principálem, bohužel momentálně nefungujícího, loutkového divadla.“


V budoucnu chce bystřický Okrašlovací a zábavní spolek začít spolupracovat se StonoŠkou nebo také podpořit pořádání  farmářských trhů. „Petra Malotová a Lenka Ostrolucká se v současné době snaží vytvořit nějakou formu centra pro maminky s dětmi předškolního věku s možností celodenního hlídání. Uvažujeme navíc o spolupráci s místním klubem důchodců, protože si myslíme, že zkušenosti a přístup někdy neprávem opomíjených starších spoluobčanů by mohly být přínosem pro mezilidské vztahy a vést k pochopení a toleranci mezi generacemi,“ představuje plány spolku Jakub Koníček. „Témat, kterým bychom se chtěli věnovat, je více. Za velice důležité pokládáme zlepšení dopravní infrastruktury ve městě a zapojení občanů do diskuse o dopravě a jejím zklidnění. V této souvislosti jsme oslovili VUT v Brně, aby její studenti mohli pomoci navrhnout řešení problematických dopravních míst a abychom na toto téma vyvolali diskusi. Např. křižovatka Čs. brigády, Havlíčkova, Hostýnská (U Benetkového). Křižovatka u Lidlu, podjezd pod železniční tratí ve směru na Chvalčov, nebezpečný přístup z města do budovy Včelína přes nechráněný přejezd včetně chybějícího chodníku, bezpečnost na přechodech a snížení rychlosti přijíždějících aut ze všech směrů.“


Spolek se nadále chce věnovat také kultuře a osvětě. Pořádá ve spolupráci s Člověkem v tísni promítání filmů festivalu Jeden svět v rámci projektu „Promítej i ty!“ Čtyři promítání se konala v Pizzerii „16“ v Rychlově, další čtyři plánuje na letošní rok. Termíny najdou zájemci na  webových stránkách www.ozs.cz. Chystá se kurz první pomoci pro rodiče, připravovány jsou přednášky o mezilidských vztazích se zaměřením na rodinu, tvořivá dílna pro širokou veřejnost – např. s výrobou loutek, výstavy fotografií (např. Lukáše Houdka). Některé z  akcí by měly probíhat na veřejném prostranství.


„Chceme pořádat vlastní akce, ale je samozřejmě důležité spojit síly a podporovat se navzájem (jak město, tak ostatní spolky a seskupení občanů), nevytvářet zbytečnou konkurenci, snažit se podpořit akce, které mají smysl a historii a mohou se prosadit nejen na místní úrovni, ale přitáhnout i lidi z celé republiky, “ říká Jakub Koníček.


A čím se bystřický okrašlovací a zábavní spolek zrovna zabývá? „Jednou z aktivit, na které právě pracujeme, je žádost o grant z fondů Evropské unie pro náš region, oblast podpory Veřejná infrastruktura a služby, pro projektový záměr „Naučná a propagační stezka na Hostýn“,“ prozrazuje Jakub Koníček. „V dubnu letošního roku jsme uskutečnili projekt, který podpořilo město Bystřice pod Hostýnem, představení pro mateřské školy ke Dni Země nazvané „Aby bylo na zemi milo“. Program byl zaměřen na ekologická a etická témata současnosti – např. třídění odpadů, ochranu vody a lesů, péči o vlastní zdraví, ochranu zvířat,  humanitu a solidaritu. Zúčastnilo se ho 180 dětí z bystřických  mateřských škol. Podobný typ představení je v České republice unikátní a naším přáním je pokračovat s podobnými vzdělávacími programy pro děti každý rok. V polovině dubna jsme také iniciovali, stejně jako loni, dobročinný bazárek, jehož výtěžek ve výši 7.000 Kč byl věnován do Klokánku v Kroměříži. Neprodané věci jsme poslali do Kojeneckého a dětského centra ve Valašském Meziříčí a zbytek byl odvezen do Žeranovic, odkud putovala charitativní sbírka na Ukrajinu. Věříme, že by takto mohla vzniknout každoroční tradice, která umožní nám všem udělat něco pro sebe a zároveň pomoci dobré věci. Myslíme si stejně jako naši předkové, že Bystřice i kraj kolem Hostýna jsou malebnými místy, která si zaslouží  péči a propagaci.“
                                                                 

msch



Design By Macik