ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Pokácen topol na křižovatce Hostýn-Chvalčov

Letitý solitérní topol černý "Italica" s nebezpečnými dutinami kmene rostoucí na křižovatce Hostýn-Chvalčov, v místě zvaném "U Benetkového", byl pokácen ve čtvrtek 27. 2. 2014. Někteří Bystřičané se s ním přišli rozloučit. Akci výborně a v  dokonalé souhře zvládly Technické služby města Bystřice pod Hostýnem a městská policie. Prohlédněte si fotografie.

Tento dominantní strom měl průměr kmene 1,5 m. Podle pamětníků a starých fotografií lze jeho stáří odhadnout až na 90 let. V minulosti byl pro zvýšení bezpečnosti v uvedené velmi frekventované lokalitě a prodloužení životnosti několikrát ořezán. Rozsah hniloby a dutiny kmene byl už ale neúnosný. Topol patří obecně ke krátkověkým dřevinám, proto samotná existence tohoto konkrétního jedince po tak dlouhou dobu byla pozoruhodná. 

V loňském roce zajistil Odbor životního prostředí MěÚ  Bystřice pod Hostýnem pravidelnou  inventarizaci části dřevin na území města. Součástí inventarizace je posoudit, zda stromy nemohou být nebezpečné svému okolí, zda nehrozí padání větví na komunikace a chodníky či  celkové zřícení. U některých dřevin nelze vzhledem k jejich stavu zajistit provozní bezpečnost ořezem, proto je bohužel nutné přistoupit k jejich kácení.

Foto: msch



Design By Macik