ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mf DNES: Ministryně: Kupte Podhoran, stát vám nepomůže

Text Mladé fronty DNES z 28. 8. 2014 - přepis  
        
V Bystřici měli koupit hotel s ubytovnou pro sociálně slabé, protože novela zákona o sociálních dávkách městu nepomůže, prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Ministryně přijela do Zlínského kraje den poté, co zastupitelé Bystřice odmítli hotel Podhoran, v němž žije zhruba stovka Romů, koupit. Majiteli za něj nabídli 15 milionů korun, on však požaduje o 4,5 milionu víc.

 Ani nabízenou částku navíc radnice nemá, kromě toho hotel potřebuje rekonstrukci. Aby jej mohlo město využít, muselo by do něj investovat dalších 22 milionů. Kde peníze vzít, však ministryně vedení města neporadila.


 „S paní ministryní nesouhlasím. Zákon tak, jak je napsán, samozřejmě Bystřici pomůže,“ reagoval na prohlášení senátor Jiří Čunek. „Kromě toho by ministři měli dělat pouze věci, které něco řeší. Možná se jen nešťastně vyjádřila. Pokud ne, je to vážné,“ naznačil. Přímo v Bystřici přijali názor ministryně poměrně klidně. „Informace, že nám zákon nepomůže, mě zklamala, ale nijak zásadně nepřekvapila. Jsme tady zvyklí řešit si problémy sami, víme, že nám stát nepomůže,“ reagoval starosta města Zdeněk Pánek. Doufal ale v zákon, který systémově vyřeší problém sociálně slabých lidí, kteří na podobných ubytovnách žijí. Třeba tím, že podpoří obce, aby mohly vybudovat sociální byty.


Novela zákona o sociálních dávkách by měla začít platit od ledna příštího roku. Omezí nepřiměřené výdělky majitelů ubytoven tím, že se dávky nebudou vyplácet na hlavu, ale na bytovou jednotku. Kromě toho zpřísní podmínky, za kterých ubytovny mohou fungovat. Byznys se sociálními dávkami se tak má přestat vyplácet.
(ppr, ČTK) 



Design By Macik