- Archiv Zpravodaje
- 2009-12
- 2010-01,02
- 2010-03
- 2010-04
- 2010-05
- 2010-06
- 2010-07,08
- 2010-09
- 2010-10
- 2010-11
- 2010-12
- 2011-01,02
- 2011-03
- 2011-04
- 2011-05
- 2011-06
- 2011-07,08
- 2011-09
- 2011-10
- 2011-11
- 2011-12
- 2012-01,02
- 2012-03
- 2012-04
- 2012-05
- 2012-06
- 2012-07,08
- 2012-09
- 2012-10
- 2012-11
- 2012-12
- 2013-01,02
- 2013-03
- 2013-04
- 2013-05
- 2013-06
- 2013-07,08
- 2013-09
- 2013-10
- 2013-11
- 2013-12
- 2014-01,02
- 2014-03
- 2014-04
- 2014-05
- 2014-06
- 2014-07,08
- 2014-09
- 2014-10
- 2014-11
- 2014-12
- 2015-01,02
- 2015-03
- 2015-04
- 2015-05
- 2015-06
- 2015-07,08
- 2015-09
- 2015-10
- 2015-11
- 2015-12
- 2016-01,02
- 2016-03
- 2016-04
- 2016-05
- 2016-06
- 2016-07,08
- 2016-09
- 2016-10
- 2016-11
- 2016-12
Hlavní nabídka
Koprovka od Sušila na stupních vítězů
- Bystřická manufaktura na výrobu keramického nádobí
- Cenu Salvator 2009 převzal Tomáš Vymětalík
- Dějiny Bystřice a světa v zápiscích
- Do Prahy vlakem za památkami
- Foto z depozitáře – KRASLICE
- Házená ve výsledcích
- Chovatelská přehlídka trofejí bude letos v Bystřici
- Chvalčovští hudebníci reprezentují region
- Kostel sv. Jiljí se připravuje na II. etapu rekonstrukce
- Krajská rada zasedala v Bystřici pod Hostýnem
- Most z Mlýnské rozšíří lávka pro pěší a cyklisty
- Na nejkrásnější známce roku 2009 jsou Oldřich a Božena
- Noc s pohádkou
- Nocí přes hory – po stopách skupiny Clay-Eva
- Nové sčítání lidu koncem března 2011
- Obrázky na rozloučenou se zimou
- Paprsky naděje v Bystřici
- Servis knihovny
- Společenská kronika
- Stolní tenista na americkém turnaji došel až do osmifinále
- Tara je po operaci
- Teplo pro mateřskou školu
- Úpravy stromů v březnu
- Vlaky, autobusy a osobní automobily propojí nový přestupní terminál
- Východní Morava připravila pro novou turistickou sezonu řadu novinek
- Výstava ve prospěch školního dvora
- Zima v dopravě
- Zlatá svatba
Restaurant Sušil Bystřice pod Hostýnem zazářil v regionálním kole soutěže Czech Food Cup pořádané v rámci projektu Ochutnejte Českou republiku v sobotu 20. března 2010 ve Zlíně. V soutěži, jejíž finálové kolo se odehraje 1. května 2010 v Karlových Varech, se utkali kuchaři vybraných moravských restaurací s certifikátem Czech Specials. Soutěžním pokrmem byla koprová omáčka a dále libovolná regionální specialita či specialita šéfa kuchyně. Kromě veřejnosti hodnotila pokrmy odborná porota. Ta do karlovarského finále vyslala ve shodě s názorem veřejnosti Moravskou chalupu Orea Hotelu Voroněž, reprezentující region Jižní Morava, dále restauraci Hotelu Sepetná za region Severní Morava a Slezsko a Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem za region Střední Morava.
„Naši koprovku jsme vařili podle receptu z roku 1960. Z osmi variant jsme vybírali nejlepší a nejzajímavější kombinaci surovin a chutí“, komentoval úspěch vedoucí Restaurantu Sušil Čeněk Kuba. Návštěvníkům podle něj velmi chutnala také jejich povidlová omáčka. Na klání se přišlo podívat několik set lidí. O soutěžní ochutnávky byl mimořádný zájem – kuchaři rozdali připravené degustační porce do posledního sousta a návštěvníci do hlasování odevzdali na šest set hlasovacích lístků.
Soutěž Czech Food Cup začala 6. února 2010 prvním regionálním kolem restaurací z Prahy a okolí, jejichž kuchaři z národních specialit vařili svíčkovou na smetaně. Po Zlínu čeká regionální kolo kuchaře ze severu a východu Čech, kteří budou připravovat ovocné knedlíky. Regionálnímu kolu pro jih Čech a Vysočinu bude dominovat česká ryba na kmíně a západním Čechám vepřová pečeně s knedlíkem a zelím. První květnový den se pak Karlovy Vary stanou hlavním městem Czech Specials – na kolonádě se uskuteční národní finále, během kterého se bude vařit a ochutnávat rajská omáčka. Na projektu Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials spolupracuje CzechTourism s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů. Projekt se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu ČR na národní úrovni i v zahraničí.
„Postup do národního kola v Karlových Varech mezi 16 nejlepších restaurací je pro nás velkou výzvou. Umístění do 10. místa budeme považovat za velký úspěch,“ konstatoval Č. Kuba. Ocenil zejména skutečnost, že tentokráte se budou pokrmy vařit přímo na místě, což je pro oba kuchaře ze Sušila - Tomáše Vojvodíka a Jaroslava Lejnara – příležitost předvést své umění. Ve zlínském kole se totiž pokrmy vezly do soutěže již hotové a na místě se jen „restaurovaly“.
„Bohužel na začátku května ještě nebude sezona domácích rajčat, takže budeme trénovat s dovezenou zeleninou, případně protlaky různých výrobců,“ komentoval přípravy na soutěžní rajskou omáčku Č. Kuba. Kuchaři již mají k dispozici starý recept na domácí omáčku ze 30. let minulého století, k níž budou připravovat také maso a houskové knedlíky. „Stejně jako sportovci před olympiádou, i my musíme trénovat a ladit chutě až k dokonalému výsledku,“ zakončil Kuba. Dobrou zprávou pro návštěvníky Restaurantu Sušil je slib, že se „vyladěné“ omáčky, tedy koprovka i rajská, objeví i na jídelním lístku.
red
Fotografie
©Městský úřad Bystřice pod Hostýnem
Design By Macik