Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nad Hostýnem slunko svítí!

Večerní program folklorního festivalu Na rynku v Bystřici patřil také současným i bývalým členům cimbálové muziky Bukovinka. Bukovinka je dvacetiletá a k narozeninám si muzikanti nadělili nové CD nazvané Nad Hostýnem slunko svítí. Společně se svými příznivci ho pokřtili v pátek 3. července 2015.


„Nové CD je tentokrát trochu jiné – je záhorské, přestože se Bukovinka považuje za muziku valašskou již od svého založení,“ upozornila umělecká vedoucí muziky Kateřina Kovaříková. Od úpatí Hostýna směrem k Přerovu, Lipníku nad Bečvou, Hranicím a Kelči se rozprostírá kraj, který můžeme nejpřesněji označit jako moravské Záhoří (častokrát s přívlastky hostýnské, bystřické, lipenské či hanácké). Oblast tvoří plynulý přechod mezi hornatým Valašskem a úrodnou Hanou a prolínaly se zde kulturní prvky těchto etnografických regionů. „Nově jsme se vypravili i do dalších směrů a posvátná hora Hostýn byla naším pomyslným pevným bodem, ke kterému jsme se vraceli,“ dodává Kovaříková.


O čem se na Záhoří zpívá? „Písněmi se vine láska. Ta mateřská v ukolébavce, láska k přírodě v halekačkách a trávnicích, láska milostná v dívčích písních, láska novomanželů ve svatebním pásmu. Nechybí ani rozvernost a nadsázka v písních sedláckých, a co teprve když dvořák ze Záhoří vypočítává svůj majetek. Pivo a škádlení mezi muži a ženami jsou kořením života. Zklidnění přinášejí téměř posvátné písně, které opěvují Hostýn a Pannu Marii Hostýnskou,“ přibližuje nový hudební nosič klarinetistka muziky, etnografka Markéta Hnilicová.


Na nové nahrávce Nad Hostýnem slunko svítí najdete písně v podání Bukovinky, dívčího sboru Jaderničky, Hanáckého mužského sboru Rovina z Olomouce a Mužského sboru VSPT Rusava z Bystřice pod Hostýnem. Jako hosté se představili také Alexej Gazdoš, Janek Kovařík a nechybí ani stálí sólisté muziky – primáška Lenka Zajícová a Štěpán Gomola.
CD muzikanti a zpěváci natočili ve studiu DIV8 ZUŠ Veselí nad Moravou pod režijním vedením cimbalistky Magdaleny Múčkové. Zakoupit si jej můžete prostřednictvím kontaktů na internetových stránkách muziky www.cmbukovinka.cz nebo v informačním centru na zámku v Bystřici pod Hostýnem.
CM Bukovinka

Fotografie Alžběta Vejrostové z natáčení alba najdete na:

http://bety-vejrostova.rajce.idnes.cz/Nataceni_s_Bukovinkou_2_16._11._2014/


Fotografie


Design By Macik