ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřické dřevosochání 2016 - FOTOGALERIE

Tradiční mezinárodní dřevosochařské sympozium pořádané Střední školou nábytkářskou a obchodní vyvrcholilo v pátek 16. září vernisáží pod širým nebem za účasti početného publika. Kromě Bystřičanů, věrných přátel školy i dřevařské výroby, a starosty města Bystřice pod Hostýnem Zdeňka Pánka byla přítomna také poslankyně Evropského parlamentu  Olga Sehnalová, krajská radní pro sociální otázky Taťjána Nersesjan, statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Jaroslav Drozd, člen Rady Zlínského kraje pro školství Petr Navrátil i zástupci sponzorů. Všechny účastníky vernisáže v úvodu přivítala nová ředitelka školy Olga Pastyříková.

Pod rukama dřevosochařů letos v oblacích pilin vyrostlo osm trojrozměrných objektů a vystaveno bylo i šestnáct originálních reliéfů.  Všechny práce spojovalo ústřední téma – Dřevo ožívá. Sochy po celý týden tvořili a dotěrné fotoaparáty novinářů i televizní kamery se snažili nevnímat Zdeněk Halík, Luboš Šmotek, Zbyněk Musil, Jan Ševčík a Petr Hajda, přidali se také dva mistři odborného výcviku bystřické SŠNO Radek Pluháček a Marcel Kozlanský. Plošné řezby byly dílem  hostujících i domácích středoškoláků. Přestavila se Karolína Pospíšilová, absolventka SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví z Bzence, studenti Střední odborné školy dřevařské ze Spišské Nové Vsi Daniel Homza, Radka Kočišová, Nikola Magáčová, Andrej Frank, Lenka Hetharšiová a Tomáš Handzuš, z bystřických studentů Josef Hanák, Miroslav Kašík, Jiří Kubeček, David Křapa, Richard Kříbala, Ondřej Mikulec, Bedřich Mrkva, Filip Šustek a Petr Žufan. Také oni museli odolávat náporu návštěvníků a chránit svá dílka před nenechavýma rukama zvědavých školních výprav. Dětí ze základních i mateřských škol se tu vystřídalo za týden devět stovek. Kromě pozorování mohly samy tvořit v připravených dílničkách. Dřevěná malovaná lízátka měla obrovský úspěch. A nejvíce pozornosti malých návštěvníků si asi letos užil obrovský Pinocchio Zdeňka Halíka z Boršic u Blatnice. Jako by v jeho případě už opravdu byl jen krůček k tomu, aby dřevo skutečně ožilo. 

P. S. U příležitosti letošního sochařského sympozia věnovala Střední škola nábytkářská a obchodní městu Bystřice pod Hostýnem pět dřevěných soch k venkovní instalaci. Najdete je na Salzkottenské promenádě, v zahradě školky na Bělidlech, v areálu ZŠ Bratrství (2) a u městské knihovny.

msch



Design By Macik