Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cestou světla po Sv. Hostýně

V blízkosti hostýnského valu v úseku za bronzovou Vosmíkovou sochou Božského srdce Páně směrem k rozhledně se vine nová meditační Cesta světla. Stezka byla po dvou letech příprav slavnostně otevřena a posvěcena 12. září 2010. Má znázorňovat období církevního roku, které následuje po Zmrtvýchvstání a končí Slavností seslání Ducha Svatého. Nová stezka doplňuje objekty staré i Jurkovičovy křížové cesty.


Projekt vytvořili Ing. Jaroslav Fojtů a Ing. Miroslava Beňová. Jednotlivá zastavení jsou zhotovena ze dřeva borovice a modřínu. Kamenné podstavce pocházejí z různých kamenolomů v České republice – druh a původ kamene prozrazují informační tabulky. Srdcem každého ze čtrnácti zastavení jsou ovšem obrazy kladenského grafika, malíře a heraldika Zdirada Čecha, evropsky uznávaného ilustrátora církevní literatury, člena Suverénního řádu Maltézských rytířů. Čech navrhl a zpracoval řadu znaků českých katolických hodnostářů a institucí, věnuje se i tvorbě map. Obrazy, které vytvořil pro jednotlivá zastavení hostýnské Cesty světla, jsou malovány stylem připomínajícím zjednodušené ikony a doplněny krátkým textem.


Myšlenka vybudování stezky Via Lucis vzešla od Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého, který je také autorem textu „Cesta světla – Velikonoční pobožnost“ zaznamenaného v kapesní knížce doprovázené obrazovými výjevy jednotlivých zastavení. Drobnou publikaci vydalo letos Kartuziánské nakladatelství v Brně.
Hostýn má tedy novou meditační stezku. Zajímavostí je, že záměr vytvořit cosi obdobného už tu byl na počátku 20. století. Pokud nahlédneme do pozůstalosti architekta Dušana Jurkoviče prostřednictvím materiálu M. Číhalíka – Základní historický průzkum vrcholu Svatého Hostýna (plánová a fotografická dokumentace, duben–červen 2004), objevíme tam mezi jinými nerealizovanými stavbami plánovanými pro Hostýn také „Růžencovou pouť“ s patnácti zastaveními. Stezka měla podle mapy z roku 1903 vést od Vodní kaple nahoru a pak se stočit ostře doleva, pokračovat podle valu a pak směrem k louce pod rozhlednou.


Nová Via Lucis jako by přes všechnu svou svébytnost byla také tak trochu ozvěnou Jurkovičových dávných plánů, které se po letech jako zázrakem přece jen podařilo uvést do života. Škoda, že už je opravdu pozdě na to, aby například na parkově upravené hostýnské louce rozdělené cestičkami stála sousoší Golgota a Příchod Cyrila a Metoděje na Moravu od vynikajícího českého sochaře Františka Bílka, která jsou v Jurkovičově plánu z roku 1903 také zakreslena.
            msch



Design By Macik