Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do ekotýmu s Hulínem

Dne 1. března 2011 začala spolupráce naší školy se Základní školou Hulín v rámci mezinárodního programu Ekoškola, který v současnosti spojuje 9.125.460 studentů a 628.005 pedagogů pracujících na 32.156 školách z celého světa.
Celkem 14 žáků, zástupců ekotýmu ze ZŠ Hulín, s paní učitelkou Danou Hozovou zůstalo na ZŠ Bratrství celé dopoledne.

Co naše školy spojuje? Obě školy jsou aktivně zapojeny do mezinárodního projektu Ekoškola, který v ČR koordinuje sdružení Tereza. ZŠ Hulín bude letos na jaře obhajovat mezinárodní titul Ekoškola podruhé, my jsme titul obhájili už potřetí. Školy nejsou příliš vzdálené jedna od druhé (vlakem asi 30 minut), budovy jsou postaveny ve stejné době, dělí je od jejich uvedení do provozu necelý jeden rok, a obě školy jsou si velmi podobné – jsou postaveny podle podobných projektů.


S tématy Ekoškoly (odpady, energie, voda, prostředí školy, doprava a šetrný spotřebitel) se žáci seznamují ve výuce a zároveň mají možnost v rámci těchto témat navrhovat a realizovat praktické kroky vedoucí ke zlepšení životního prostředí školy a jejího vlivu na něj. Díky této návaznosti konkrétních činností na teoretické studium přestává být environmentální výchova něčím, o čem se žáci ve škole sice učí, ale co v praktickém životě nevyužijí.


První setkání uteklo rychle jako voda. Po společné úvodní části se naši návštěvníci vydali pod vedením žáků 8. a 9. tříd na prohlídku naší školy. Měli za úkol zmapovat, co se jim na naší škole líbí, a co ne, co by se dalo vylepšit. Celý pobyt zakončila návštěva školní zahrady.

 

Ing. Jitka Vašinová,
 
koordinátorka programu Ekoškola
na ZŠ Bratrství Čechů a Slováků 
v Bystřici pod Hostýnem



Design By Macik