Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Návštěva z vídeňského muzea

Expozici keramiky bystřického městského muzea i výstavu Odkaz Michaela Thoneta  v zámku navštívila 9. července 2011 skupina pracovnic vídeňského národopisného muzea. Vedeny paní Katharinou Richter-Kovarik a Claudií Peschel-Wacha si dámy „třetího akademického věku“ se zájmem prohlédly ukázky ze sbírky bystřické a rajnochovické keramiky, stejně jako výrobky z jiných moravských a slovenských dílen (Olomučany, Vyškov, Vranov, Hranice, Kopřivnice či Košolná, Modra, Holíč a Sobotiště). 


Cestu do Bystřice podnikly tyto milé dámy v rámci společného projektu Slovenského národného múzea, Múzea Ľudovíta Štúra v Modre a rakouského Národopisného muzea ve Vídni (Österreichisches museum für Volskunde) nazvaného Tradície z hliny – cesty za poznaním keramického dedičstva  (Tradition aus Ton – Wege zur Wahrnehmung des keramischen Erbes), jehož cílem je oživení zájmu veřejnosti o jednu z nejstarších řemeslných tradic – keramickou tvorbu, užitkovou či uměleckou, na obou stranách slovensko-rakouské hranice. Tento projekt zahrnuje kromě veřejných prezentací také vědecký výzkum, výměnu odborných vědomostí a zkušeností, rozšíření odborné přípravy mladých keramiků a vytvoření tvalé možnosti prezentace jednotlivých i společných aktivit obou partnerů projektu.


Přeshraniční slovensko-rakouský projekt podpořila Evropská unie v programu Fondu pro regionální rozvoj (European Regional Development Fund) a Creating the Future, program slovensko-rakouské přeshraniční spolupráce. Projekt bude trvat do roku 2012
Vídeňské muzejnice oběma výstavami se zasvěceným výkladem provedla Bc. Eva Nedělníková, vedoucí městského muzea.
                                                          

V. Bělíková



Design By Macik