Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zastupitelé založili Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s.

V krásné lokalitě pod Zábřehem v Bystřici pod Hostýnem už stojí budova budoucího domova pro seniory. Stavební ruch potrvá ještě několik měsíců, ale zařízení již má svůj oficiální statut. Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání 14. září 2011 založení obecně prospěšné společnosti Centrum pro seniory Zahrada. Jediným zakladatelem společnosti je Město Bystřice pod Hostýnem.


„Zařízení pro seniory zajišťující kompletní péči u nás výrazně chybělo. Považuji za důležité, aby se lidé na stáří nemuseli stěhovat od svých rodin a přátel, ale mohli využít profesionální péče v tomto centru a zůstat jim na blízku,“ uvedl starosta Bystřice p. H. Zdeněk Pánek. Jak dále uvedl, centrum bude v provozu od 1. 9. 2012 a bude mít kapacitu 74 lůžek. Město při jeho stavbě využilo státní dotace ve výši 83,2 mil. Kč (85 procent nákladů) a stát se bude podílet i na financování provozu.


Zastupitelé zvolili formu obecně prospěšné společnosti, která je flexibilnější než forma příspěvkové organizace a především zvyšuje možnost žádat o dotace z různých zdrojů. Obecně prospěšná společnost Zahrada bude nejen provozovat samotné centrum pro seniory, ale může poskytovat i další sociální služby, pronajímat prostory, vařit cizím strávníkům, pořádat odborné kurzy a školení atd. Garantem naplňování představ zakladatele a jeho vůle budou tři členové správní rady, kontrolu bude zajišťovat tříčlenná dozorčí rada. Ředitelkou společnosti byla jmenována Šárka Jelínková, která má dvacetiletou praxi v sociálních službách. Je inspektorkou kvality sociálních služeb a také bývalou ředitelkou podobného zařízení pro seniory v Kroměříži.
Podle vedoucí sociálního odboru MěÚ Bystřice p. H. a členky správní rady Zahrady  Marcely Vegrichtové radnice přijímá už nyní předběžné žádosti občanů o umístění. „Rok před zahájením provozu registrujeme 170 žádostí, z nichž 64 žadatelů splňuje základní požadavek pro přijetí, tedy pobírání příspěvku na péči v různých stupních závislosti na pomoci jiné fyzické osoby“ uvedla M. Vegrichtová.
Financování přechodného provozu společnosti do doby oficiálního zahájení bude zajištěno prostřednictvím finančního vkladu města v celkové částce 1.400.000 Kč, z toho polovinu poskytne město již v letošním roce.
            -jan-



Design By Macik