Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



70. výročí organizovaného volejbalu v Bystřici pod Hostýnem

Dne 28. února 1941 na valné hromadě S. K. Bystřice pod Hostýnem v sále hotelu Občanská záložna oficiálně vznikl odbor dívčího volejbalu. Tím byly položeny základy k organizovanému rozvíjení tohoto sportovního odvětví v našem městě. Zmiňuje se o tom kronika Sportovního klubu Bystřice pod Hostýnem z let 1940–1947, která je uložena s ostatními materiály v suterénu haly  TJ Bystřice pod Hostýnem ve Sportovní ulici.


Družstvo žen hrávalo přátelské, ale i mistrovské zápasy na hřišti u sokolovny, na orelském hřišti ve Fryčajově ulici nebo na hřišti kopané v Zahájeném. V roce 0943 se družstvo žen SK Bystřice pod Hostýnem probojovalo do finálového turnaje, v němž se rozhodovalo o postupu do divize. V roce 1944 nevybojovalo bystřické družstvo bohužel již žádný zápas, zůstalo však nadále členem volejbalového svazu a svou činnost omezilo pouze na tréninky.


Od roku 1945 už družstvo nevyvíjelo žádnou činnost. Hráčky se provdaly a některé z nich z Bystřice odešly. Družstvo tehdy tvořilo celkem 12 hráček, z nichž dvě, Věra Havránková (dříve Chvatíková), Blahomíra Goldmannová (dříve Kozlovská), stále žijí v Bystřici. Dana Svobodová (Zábranská) se odstěhovala v roce 2010 k dceři do Prahy. Zbývajících devět hráček se kulatého výročí bystřického volejbalu nedožilo – kapitánka družstva Olga Kadláčová (později Novotná), Eva Lungová, Carmen Jandová (později Navrátilová), Drahomíra Adámková (později MUDr. Novotná), Zoja Michálková, Marie Kopřivová, Božena Zlámalová (později Podsedníčková), Jaroslava Švehlová, Věra Kršková.


Muži na rozdíl od žen hrávali v letech 1941–1945 jen rekreačně, absolvovali pouze přátelské zápasy. Dnes z nich žije jediný – Ing. Dušan Goldmann, který byl v letech 1991–2007 starostou TJ Bystřice pod Hostýnem.
V roce 1955 byla činnost oddílu volejbalu v Bystřici obnovena. V rámci tehdejší TJ Tatran Bystřice pod Hostýnem byl založen oddíl odbíjené. Hráli muži i ženy. Družstvo mužů však vyvíjelo činnost jen do jara roku 2003. Ženy hrají od roku 1955 nepřetržitě, to je plných 56 let. Z družstva, které vzniklo v roce 1955 a hrálo několik dalších sezón, dodnes v Bystřici žijí: Jarmila Perutková (dříve Kurečková), Dagmar Čejková (Kruzlewská) a Jaroslava Žůrková (Poulíčková). Anna Benešová (Chaloupková) žije ve Chvalčově, Božena Oharková (Divílková) v Přerově a Eva Starovecká (Dobiášová) v Bratislavě. Ani z této druhé generace bystřických volejbalistek se některé výročí nedožily – Bohumila Vašíková (dříve Hradilová), Dana Severová starší (dříve Janoušková) a Vlasta Ptáčníková (dříve Mikulíková, která měla velké zásluhy na obnovení volejbalu v Bystřici pod Hostýnem v roce 1955. Hrála také závodně tenis a byla nejlepší hráčkou v padesátých letech.


V rámci oslav kulatého výročí bystřického volejbalu byl uspořádán 3. září 2011 ve sportovní hale Společenského domu Sušil turnaj mužů a žen. V turnaji mužů získal vítězství VKP Holešov, bronzový stupínek patřil TJ Bystřice pod Hostýnem. V turnaji žen vybojoval tým TJ Bystřice pod Hostýnem druhé místo. Hráčky dřívějších volejbalových družstev obdržely při příležitosti výročí pamětní listy a dresy s nápisem „70 let na síti (1941–2011) Bystřice pod Hostýnem“.   
             

Vlastimil Doležel



Design By Macik