Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

mrazivé únorové dvojčíslo je tady, aby vám krátilo dlouhé večery u kamen. Snažili jsme se přinést vám nějaké rozšířené informace a zajímavé fotografie k článkům, které se už „propraly“ v jiných médiích. Bohužel jsme jenom měsíčník, dvakrát ročně dokonce dvouměsíčník, takže aktuality u nás asi nenajdete. Ale protože si vážíme vaší čtenářské přízně, vždycky pro vás máme nachystáno něco exkluzivního, tentokrát třeba fotografie zevnitř Zahrady nebo odborné články a příspěvky, které jsou na hony vzdálené povrchnímu každodennímu zpravodajství. Ostatně, takový byl Zpravodaj od samého začátku.
Zpravodaj začal vycházet souběžně s tím, jak starou (krásnou) záložnu nahrazoval kvádr Podhoranu. Pýcha města zvěčnělá na všech dobových pohlednicích z Bystřice pod Hostýnem nám v poslední době dělá starosti. Ale já věřím, že se podaří najít takové řešení, které bude nakonec ku prospěchu všem. Že Podhoran najde nového majitele s dlouhodobou vizí, který nebude mít na očích jen krátkodobý prospěch přinášející vleklé problémy.
Přichází věk zásadních změn. A tak je celkem přirozené, že čas dotikal i druhé dominantě socialistických pohlednic, věžáku u TONu. Tady už padající kachličky dostatečně výmluvně dokumentovaly, že bývalá ubytovna zaměstnanců, pamatujeme i na ty první vietnamské v 80. letech, dosloužila. Všechny možné přestavby budovy na byty či kanceláře by byly tak nákladné, že se nový majitel pozemku rozhodl budovu zbourat. V této lokalitě bude stát nový supermarket se zázemím.
Některá místa a stavby z mapy města mizí, jiné přibývají. To je koloběh života. Starším občanům, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých, bude sloužit úplně nové Centrum pro seniory Zahrada. Až se budou dívat z prosklené půlkruhové jídelny na horizont březového Zábřehu nebo z balkonu svého pokoje na Hostýn, jistě najdou novou chuť do života. Přečtěte si, jaký je zájem klientů o umístění do Zahrady a jaký je zájem obyvatel města o pracovní pozice v ní. Jedním slovem – velký.
Na závěr ještě malý komentář k logu na titulní straně Zpravodaje. Svatý Hostýn se letos připravuje na oslavy 100 let od korunovace sochy Panny Marie svatohostýnské a my bychom touto cestou významné jubileum rádi připomínali po celý rok. Nešlo totiž jen o náboženskou událost, i když tou byla korunovace především. Půlmilionová návštěvnost poutního místa činí každoročně z Bystřice pod Hostýnem a Hostýna jedno z nejnavštěvovanějších míst celého kraje. Jediná cesta na Hostýn začíná i končí u nás v Bystřici, tudíž jsme s Hostýnem spojeni jakousi pupeční šňůrou. Svatý Hostýn nad Bystřicí je tak snad jedinou naší jistotou v nejisté době. Snad ho nikdo neprodá nebo nezboří.

Barbora Janečková



Design By Macik