Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Editorial

Milí čtenáři,

tentokrát se celý Zpravodaj upekl beze mne. Píšu průvodní dopis ke krabici s dortem, aniž bych měla tušení, zda se jedná o dort svatební, narozeninový, nedělní, dietní či zdobený šlehačkou. Otevřete a uvidíte sami. Já zatím jenom odhaduji – a těším se. Vždycky mi líp chutná, když vaří (peče) někdo jiný.


Dostat Bystřici pod Hostýnem do médií s pozitivní událostí, to je vždycky velmi těžké. Je to těžké všude, nejenom u nás. Čtenáři, diváci, posluchači prý chtějí dramata, krev, zlost, konflikty, obviňování, žal a já nevím, co ještě. No někteří možná, zejména ti, co sami média podobnými zprávami zásobují. Ale já si s dovolením myslím, že kdybychom se všichni více zaměřili na věci, které se podařily, které nás těší, na informace, které mají nějakou skutečnou hodnotu, že bychom se rázem cítili lépe. Protože navzdory společenské, ekonomické, politické i finanční situaci, pořád se máme velice dobře a měli bychom za to být velice vděční.


Ale zpátky k pozitivním zprávám. O jednu se zasloužili bystřičtí městští strážníci Ivo Šenovský a Miloš Rozkošný, kteří 21. března 2012 převzali ve Zlíně Cenu Salvator za rok 2011 za záchranu lidského života. O jejich odvážné akci v závěru loňského roku, při níž vyprostili z hořícího auta mladého muže, jsme již psali. Ano, je to jejich práce, ale není to samozřejmost. Takže ještě jednou, hoši, děkujem!


O Bystřici se pěkně psalo i v souvislosti s uvedením nové poštovní známky vydané na počest 100. výročí korunovace sochy P. Marie Svatohostýnské. V červnu se bude na zámku po letech opět živě razítkovat, prodávat, obdivovat a možná i olizovat. I když některé nové známky už jsou samolepící, jak jsem s překvapením zjistila. Chuť lepidla na druhé straně známky bude za chvíli taky patřit do starých vzpomínek. Ale poštovní známky s léty nabývají na hodnotě, stejně jako naše vzpomínky. A pokud máte poštovnictví a historii opravdu rádi, nenechejte si ujít ani novou knížečku z naší Edice Zpravodaje nazvanou Historie poštovnictví v Bystřici pod Hostýnem. Na světě bude s konečnou platností v polovině dubna. O co je útlejší, o to více dala práce.


Velice mě zaujal článek o lyžařském běžeckém závodě Hostýnský YETTY, který vyšel v okresních novinách měsíc po události, a ještě vzbuzoval dojem, že jsem o tom redakci informovala já. No každopádně – když my jsme řádili s YETTYm, ještě mrzlo, až praštělo. A teď máme krásné, skvělé, teplé, slunečné jaro. A s YETTYm už plánujeme letní akci, noční pochod magistrálou. Třeba o tom noviny na podzim napíší.

Mějte se moc hezky. Barbora Janečková



Design By Macik