Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Popsat duben umějí děti z Bystřice nejlépe

Psát v zimě o dubnu, to chce pořádnou dávku fantazie. Právě tento měsíc byl vyhlášen jako téma v celostátní literární soutěži pro okres Kroměříž. Příběhy o Dubínkovi, víle Duběnce či komiksové ztvárnění velikonočního koledování vzbudily velkou pozornost odborné poroty. Autoři nejzdařilejších prací byli vyhlášeni v Knihovně Kroměřížska.
„V jiných krajích psali o jiných měsících. V celé republice se pak vyberou nejlepší práce pro knihu, která bude přeložena do angličtiny. Pak se pošle do Himaláje, aby si tamní děti dokázaly představit, jak vypadá český rok očima našich školáků,“ vysvětlila Svatava Mášová. Zakladatelka soutěže také při slavnostním předávání cen přednesla úryvky z oceněné prózy a poezie. 


 Do letošního ročníku Kroměřížské litery se zapojilo deset škol našeho okresu, z nichž pořadatelé obdrželi 210 prací. Rekordní počet doputoval z Bystřice pod Hostýnem ze školy T. G. Masaryka – byl to pořádný balík. „Posílali jsme raději všechny práce poštou, když už se nám sešlo tolik komiksů, básniček a příběhů. Mrzelo by nás, kdyby na některé z nich, jen proto, že byly v elektronické podobě, porota zapomněla,“ podotkla češtinářka Petra Ejemová. Její žáci také obdrželi většinu cen v kategorii osmých a devátých tříd.


V některých tvářích poznávali pořadatelé již dříve oceněné autory a věří, že se s nimi potkají i v příštích letech. „Když dostanete cenu, děláte nám tak reklamu. Je pak vidět, že na Kroměřížsku máme šikovné děti, které budou dál pokračovat v tvořivosti, “ prohlásil vedoucí odboru školství Jiří Pánek.
Soňa Šimčíková obdržela jako jediná od všech porotců plný počet bodů. „Byla jsem hodně překvapená, vůbec jsem nemyslela, že můj pohádkový příběh o dubnovém putování bude tak úspěšný,“ pochlubila se autorka z bystřické školy.

         

Eva Mikešková



Design By Macik