ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cattedra Papale v Bystřici pod Hostýnem

Dvojjazyčný název Židle/Sedia 2012 nese výstava současného nábytkového designu ve výstavních sálech zámku v Bystřici pod Hostýnem. Návštěvníci si mohou prohlédnout židle (italsky "sedia")  severoitalských výrobců sdružených v asociaci ASDI. Ta má sídlo v San Giovanni al Natisone, partnerském městě Bystřice pod Hostýnem. Hostitelské město  na výstavě reprezentují domácí výrobci TON, a. s., a Kovonax, s. r. o. Součástí slavnostního zahájení výstavy bylo v sobotu 5. května 2012 znovuotevření stálé expozice z historie výroby firmy Thonet.

Italskou delegaci vedl při návštěvě Bystřice pod Hostýnem honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol, přijel i starosta města San Giovanni al Natisone Franco Constantini, doprovázen radní Eldou Cendon a ředitelem ASDI Giusto Maurigem. Vernisáže výstavy se zúčastnil také viceprezident Asociace dřevařského průmyslu Itálie Roberto Migotto. Jak uvedl starosta města Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek, výstava je logickým rozšiřováním oblastí spolupráce mezi oběma městy. Ta začala v roce 2005 a před čtyřmi lety bylo partnerství oficiálně podepsáno starosty obou měst. Součástí dvoudenního pobytu italské delegace byl i pracovní oběd se zástupci bystřických výrobců i prodejců židlí. Partnerství by se mohlo dále rozvíjet i v obchodní oblasti.

„Hlavním lákadlem italské části výstavy je určitě kopie velkého křesla pro papeže  Benedikta XVI.,“ domnívá se vedoucí odboru vnějších vztahů bystřické radnice Barbora Janečková. Anabázi výroby speciálního křesla, na níž se podílely po výběrovém řízení dvě desítky členů sdružení ASDI, přibližuje návštěvníkům videonahrávka promítaná přímo na výstavě a informační materiály v českém jazyce. Křeslo bylo vyrobeno v roce 2010 a papež na něm seděl při oslavách výročí vystavení Turínského plátna. V čalounění opěradla je speciální metodou vytvořen nenápadný, jemný reliéf Ježíšovy tváře.

Při montáži kopie papežského křesla pro bystřickou výstavu a při instalaci italských exponátů vydatně pomáhali studenti Střední školy nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem Dominik Bajer, Petr Boháček, Ondřej Březina, Ladislav Dorničák, Martin Chabiča, Lukáš Kolínek, Radek Kovařík a Daniel Mendel pod vedením paní vychovatelky Němečkové. Všem patří veliký dík pořadatelů.

Místní firma Kovonax na výstavě představuje především svou retro-kolekci kovového nábytku a TON zase židle oceněné na výstavách a soutěžích.

Expozice v této podobně potrvá do 3. června 2012. Poté bude pokračovat s novými exponáty současného českého nábytkového designu až do 29. července 2012     

 

 



Design By Macik