Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřice soutěžila o keramickou popelnici

Město Bystřice pod Hostýnem  získalo 8. místo v letošním šestém ročníku tradiční soutěže „O keramickou popelnici“, kterou pořádá Zlínský kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM, a. s., jako součást informační kampaně na podporu separace odpadů nazvané „Třídění je styl“. Soutěž byla slavnostně vyhodnocena v úterý 2. října 2012 v Kroměříži a starosta města Zdeněk Pánek obdržel od organizátorů certifikát s blahopřáním všem občanům města k vynikajícím výsledkům v třídění odpadu. 


První místo v kategorii města získaly Luhačovice, druhé bylo Staré Město a na třetím místě se umístily Kunovice. Na každého občana vítězných Luhačovic připadá ročně více než 65 kilogramů vytříděných odpadů.
Hlavním kritériem při hodnocení byla právě výtěžnost vytříděného plastu, papíru, skla a nápojového kartonu na jednoho občana v kilogramech, přičemž konečné umístění ovlivnil i součet pořadí v jednotlivých sledovaných komoditách.
Třídění odpadů se stalo přirozenou součástí životního stylu obyvatel Zlínského kraje. „V uplynulém roce na jednoho obyvatele Zlínského kraje připadalo téměř 17 kilogramů vytříděného papíru, což je o kilogram víc než loni. Sběr nápojového kartonu se v průměru na osobu dokonce zdvojnásobil – ze 100 na 200 gramů. Stejně jako loni odevzdal do barevných popelnic každý obyvatel kraje průměrně 8 kilogramů plastu a téměř 10 kilogramů skla,“ popsal Marek Hruška ze společnosti EKO-KOM, a. s. Dodal, že celkové výsledky kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. Nadprůměrně se v kraji třídí sklo. Rezervy má kraj naopak podle jeho slov zejména v třídění plastů a nápojových kartonů, nicméně právě v těchto oblastech se statistika zlepšuje.


Ještě více podpořit výsledky třídění by letos měla další aktivita realizovaná v rámci kampaně, a to bezplatný roznos atraktivní sady tří barevných tašek na třídění odpadů. Žlutou, modrou a zelenou tašku vyrobenou z kvalitního plastu získá ve městech Zlín, Vsetín, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a Napajedla během podzimu celkem  2 500 domácností. Pokud se akce osvědčí, dostanou tašky v následujících letech i další domácnosti v kraji.


Součástí spolupráce Zlínského kraje a společnosti EKO-KOM, a. s., je rovněž zahušťování sítě nádob na tříděný odpad, a tím přiblížení kontejnerů občanům. „Tato skutečnost významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů. Ke konci roku 2011 se na území Zlínského kraje nacházelo více než 11 tisíc barevných kontejnerů. Největší podíl tvořily nádoby na plast a na sklo. Nádob na třídění je v kraji umístěno zhruba o 50 procent více, než tomu bylo před pěti lety,“ upřesnil Hruška. Jedno průměrné kontejnerové hnízdo již v závěru loňského roku sloužilo přibližně pro 150 obyvatel. V roce 2005 to bylo ještě bezmála 228 obyvatel. Do systému EKO-KOM, který ve spolupráci s obcemi a městy zajišťuje zpětný odběr a využití obalového odpadu, je v kraji zapojena drtivá většina obcí – celkem 303. Třídění odpadů je tak umožněno téměř všem lidem v kraji.


            -red-



Design By Macik