Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rok 2013 – staré stromy ustoupí mladým

Také během zimních měsíců nového roku 2013 bude odbor životního prostředí bystřické radnice pokračovat v práci na regeneraci městské zeleně. Využije vhodného období vegetačního klidu a odstraněny budou další dvě desítky starých a nemocných stromů – několik javorů v ulici Kamenec – v kaštanové aleji na břehu Bystřičky, dva akáty, topol a lípa v ulici Vsetínské za železničním mostem, akát a třešeň ve Sportovní ulici blízko dětského hřiště, dva javory u cyklostezky v Zahájeném, několik akátů rostoucích u vstupu do areálu dětského výchovného ústavu, topol na křižovatce ulic Kamenec a Školní i několik dalších stromů v zalesněné části parku Zahájené. Všechny pokácené stromy budou do příštího podzimu nahrazeny a doplněny třiceti mladými stromky.


Jak uvedl Ing. Tomáš Svačina z odboru životního prostředí, v případě kácení výše uvedených stromů jde opět výhradně o rizikové stromy postižené parazitickými dřevokaznými houbami a o stromy s dutinami a infekcí kmene, jejichž životnost byla už v minulosti silně narušena například nevhodným ořezem. Většinou jsou to také nestabilní nakloněné stromy rostoucí u silnic a chodníků, stromy, které by v případě zřícení mohly ohrozit zdraví a životy lidí.


Město Bystřice pod Hostýnem nechalo před čtyřmi lety vypracovat odborný posudek stavu dřevin na teritoriu města. Na základě jeho aktualizované verze se i letos bude snažit o  ozdravení a omlazení městských stromů. Ošetřovány budou zejména stromy rostoucí na nábřeží Bystřičky, aby se prodloužila jejich životnost a zabezpečila provozní bezpečnost. V minulém roce bylo ošetřeno téměř 80 vzrostlých stromů.


Evropskou dotaci, kterou se podařilo s vynaložením velkého úsilí získat na plánovaný projekt „Regenerace městské zeleně“, bohužel město muselo z důvodu nutné spoluúčasti a nedostatku finančních prostředků počátkem listopadu 2012 odmítnout. 
            

msch



Design By Macik