Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



90 let házené v Bystřici pod Hostýnem (1922–2012) – 6. část

Sezona 1964–65 v nejvyšší soutěži české házené, v I. lize (dokončení)

Na domácím hřišti u sokolovny bystřický tým nebyl ani jednou poražen. V prvním zápase rozdrtil družstvo Slavoje Řevnice 11:2, pak vyhrál těsně 9:8 nad Sokolem Albrechtičky a porazil 13:11 Sokol Bystročice. V posledním zápase domácí série i celé sezony Bystřice remizovala se Sokolem Stará Ves 8:8.


Jarní sezona bystřického družstva byla tedy o poznání méně úspěšná než podzimní a promítla se do těchto údajů: 9 zápasů, 3 vítězství, 1 remíza, 5 porážek, skóre 83:110 a 7 bodů.
Souhrnná bilance sezony 1964–65 pak vypadala takto: 18 utkání, 6 vítězství, 3 remízy, 9 porážek, poměr branek 173:198, 15 bodů a 7. místo.


Sestavu bystřického týmu v páté sezoně mezi házenkářskou elitou Československa tvořilo celkem 13 hráčů. Branku Tatranu Bystřice hájili Ladislav Perutka a Vladimír Čech. Za hru v obranné a záložní řadě byli zodpovědni Jaroslav Nevřala, František Vaculík, František Čech a Otto Ferenc. Útočné akce zajišťovali: Rudolf Měchura, Jiří Ferenc, Milan Koláček, Jaroslav Maniš, František Vaněk, Karel Winkler a Karel Kurečka.


Ani z páté sezony v I. lize nelze příznivcům české házené předložit kompletní přehled střelců. Tak jako v předchozích dvou sezonách i v ročníku 1964–65 se zachovala jména střelců branek ve 13 zápasech, chybí ale autoři branek v pěti utkáních, vesměs jde o střetnutí na hřištích soupeřů.


Jistě užitečné a zajímavé bude opět uvést úspěšné bystřické ostrostřelce v rámci jednoho střetnutí. Opět se prosazovali hráči prvního, tj. hvězdného útoku. M. Koláček vstřelil doma 6 gólů Mostu, 5 branek VŽKG, Řevnicím, Albrechtičkám a Bystročicím. J. Ferenc dal doma také 6 branek Mostu a R. Měchura přispěl 6 góly k porážce Bystročic. Všichni tři pak byli ještě čtyřikrát úspěšní v několika dalších střetnutích.


Sedmým místem v sezoně 1964–65 si družstvo mužů TJ Tatran Bystřice p. H. připomnělo ročníky 1960–61 a 1961–62, kdy bystřický tým obsadil rovněž 7. příčku.

Z historie české házené v TJ Tatran Bystřice p. H.
Úspěchy bystřických dorosteneckých družstev v padesátých letech

Připomínat dějiny české házené v Bystřici p. H. a nevzpomenout úspěchy bystřických dorosteneckých družstev v padesátých letech 20. století by bylo neodpustitelným hříchem. Vždyť v tomto období čtyři bystřická družstva dorostenců pronikla celkem šestkrát do finálových turnajů, v nichž se bojovalo o tituly mistrů Československa. Tyto úspěchy byly předzvěstí nejúspěšnějšího a nejslavnějšího období bystřické české házené v 2. polovině padesátých let a v letech šedesátých.

26. 8.–1. 9. 1951, Liberec – 9. místo

Poprvé se družstvo dorostenců tehdejší ZSJ (Závodní sokolská jednota) Impregna Bystřice p. H. probojovalo do finále přeboru (mistrovství) republiky již v r. 1951, mezi dvanáct nejlepších družstev ČSR: maratónský turnaj, v němž se hrálo systémem každý s každým, byl uspořádán v Liberci. Každý z účastníků musel odehrát jedenáct zápasů. Protože hracích dnů bylo sedm, musela všechna družstva v některých dnech sehrát i dva zápasy. Bystřické družstvo v průběhu turnaje střídalo úspěšné zápasy s neúspěšnými a nakonec obsadilo 9. místo.


Sestavu bystřického družstva tvořilo tehdy jedenáct hráčů. Branku Bystřice hájil Libor Winkler, obrannou a záložní řadu tvořili Lubomír Nevřala, František Vaculík, František Čech a Jiří Gažda a v útoku se střídali Karel Matuška, Antonín Kukla, Karel Kurečka, Hugo Maťa, Oldřich Hnila a Jaroslav Perutka. Trenérem družstva byl Zdeněk Žůrek, vedoucím týmu  učitel Jiří Matuška.

Tuto první účast mladých bystřických házenkářů ve finále přeboru republiky připomněl podrobněji již pan Lubomír Nevřala ve článku „Vzpomínka na přebor republiky“, který byl uveřejněn i s fotografií družstva ve dvojčísle Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem 7–8/2001. Stalo se tak u příležitosti 50. výročí tohoto prvního úspěchu mladých bystřických hráčů.

30. 6.–4. 7. 1954, Most – 3. místo
O tři roky později, tj. v r. 1954, se družstvo dorostenců TJ Tatran Bystřice p. H. znovu probojovalo do finále přeboru republiky, pochopitelně již v úplně jiné sestavě. Byl to ovšem již turnaj starších dorostenců, protože v r. 1952 nebo v r. 1953 byla dorostenecká kategorie rozdělena na starší dorost a mladší dorost, což se týkalo dorostenců i dorostenek. Bystřické družstvo bylo úspěšné, obsadilo 3. místo mezi šesti účastníky. Zasloužili se o to tito hráči: brankář Jaroslav Šrubař, hráči z obranné a záložní řady Jaroslav Nevřala, Jiří Vlasák, Antonín Ševčík, Vlastimil Čejka a Jiří Čech a útočníci Rudolf Měchura, Jiří Ferenc, Miroslav Skibinský, Květoslav Hašl, Ivan Jirák a Stanislav Kočička. Trenérem družstva byl opět Zdeněk Žůrek, vedoucím týmu byl znovu učitel Jiří Matuška. Finálový turnaj byl uspořádán v Mostě od 30. června do 4. července.

17. 6.–21. 6. 1955, Praha – mistři Československa

V r. 1955 zůstala sestava družstva dorostenců TJ Tatran Bystřice p. H. téměř beze změn a to bylo velkým příslibem pro sezonu. Suverénně si vedl bystřický tým již na jaře v krajském přeboru, v němž vybojoval 1. místo a tím i titul přeborníka kraje. Finále této soutěže se hrálo v Bystřici a domácí celek bez problému porazil všechny tři své soupeře.


Prvenstvím v kraji si bystřický tým zajistil účast v kvalifikačním turnaji pěti krajů, který se v 1. polovině června uskutečnil zase v Bystřici. Domácí družstvo opět hrálo skvěle a všechny čtyři své soupeře přesvědčivě porazilo. Vybojovalo si tím účast v závěrečném finálovém turnaji, který byl uspořádán ve dnech 17. až 21. června na hřišti Spartaku Tatra Smíchov v Praze na Santošce a stal se tehdy součástí I. celostátní spartakiády. Význam přeboru byl zvýšen tím, že se konal při oslavách 50 let české házené.


Ani v Praze v bojích o mistra republiky bystřičtí dorostenci nezaváhali a znovu potvrdili své vysoké kvality. Všech pět svých soupeřů vysoko porazili, tím získali 10 bodů a při pozoruhodném, vysoce aktivním poměru branek 55:13 vybojovali opět 1. místo a stali se po zásluze mistry Československa. Bystřice postupně porazila družstva: Lokomotivu Česká Třebová 10:0, Baník Hrdlovka 12:4, Spartak Nové Město nad Metují 9:4, Sokol Bolevec 10:4 a Sokol Telnice 14:1.


O tento největší úspěch bystřické házené v historii mládežnických soutěží se zasloužilo těchto 12 hráčů: brankáři Jaroslav Šrubař a Jaroslav Pastorčák, obránci a záložníci Jaroslav Nevřala, Jiří Vlasák, Antonín Ševčík, Jiří Čech a Vlastimil Čejka a útočníci Rudolf Měchura, Jiří Ferenc, Milan Koláček, Miroslav Skibinský a Květoslav Hašl. Trenérem družstva byl Ing. Vítězslav Zapletal, vedoucím týmu byl učitel Jiří Matuška a vedoucím výpravy byl Zdeněk Žůrek.


Triumf bystřických hráčů ocenil i tehdejší odborný měsíčník „Házená – česká házená“ ročník VII z r. 1955, ve svém vydání č. 7 z července 1955. Pozornosti se těšil brankář Šrubař se sehranou obranou a výborný 1. útok ve složení Měchura, Ferenc, Koláček. Takticky nejlepším hráčem byl označen J. Ferenc, který dobře rozděloval míče, neustále měnil způsob přihrávek a dokázal i pohotově a tvrdě vystřelit. M. Koláček byl pak s 28 brankami nejlepším střelcem finále mistrovství Československa.


Také úspěch dorostenců Tatranu v r. 1954 a triumf v r. 1955 byly již připomenuty. V textu nazvaném „Před 30 lety mistři republiky v házené“ je poprvé zvěčnil Zpravodaj města Bystřice p. H. č. 4/1985. Článek doplněný fotografií se samozřejmě věnuje převážně roku 1955, uvádí všechny soupeře i výsledky.

Vlastimil Doležel



Design By Macik