Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Automatická meteorologická stanice u nás

Český hydrometeorologický ústav již několik let provádí automatizaci staniční sítě v ČR. Nejprve byly automatizovány profesionální meteorologické stanice, jako například ta holešovská umístěná v průmyslové zóně. Některé velké stanice zase byly rovnou vybudovány jako automatické, jako například stanice Maruška v blízkosti Trojáku. Nyní nastupuje další etapa, a to postupná automatizace sítě klimatických stanic.

Dne 30. 7. 2013 došlo také na stanici v Bystřici pod Hostýnem umístěnou za plůtkem v zahradě mateřské školy na Schwaigrově náměstí. Tohoto dne byly provedeny všechny stavební práce spojené s automatizací. Byla vybudována elektrická přípojka,  osazen větroměrný a měřicí stožár a namontovány další konstrukční komponenty, které slouží k montáži vlastní digitální stanice s příslušnými měřicími čidly. Práce provedla firma Meteoservis. Vlastní měřicí jednotka bude namontována do podzimu tohoto roku. Vzhledem k tomu, že meteorologická pozorování probíhají  v našem městě již přibližně 100 let a naměřené údaje tvoří, mimo jiné, velmi důležitý statistický soubor pro meteorologicko-klimatologická hodnocení na úpatí Hostýnských vrchů a přechodu mezi Moravskou bránou a úvalem řeky Moravy, je krok k automatizaci stanice velmi důležitý. Automatizovány budou všechny parametry, které lze přístrojově měřit, například teploty, vlhkost vzduchu, síla a směr větru, množství srážek a některé další údaje. Automatické stanice umožňují dálkový přenos naměřených dat do centra Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Komořanech, a to v předem stanovených časových intervalech. Zde je však nutno podotknout, že  stále ještě zůstává celá škála prvků, které automatika neumí zhodnotit – a proto se ani automatizovaná stanice neobejde bez pilného dobrovolného pozorovatele.
Jménem Českého hydrometeorologického ústavu bych rád poděkoval za vstřícnost městu Bystřice pod Hostýnem a také vedení školky na Schwaigrově náměstí.

 

                                                                                                                                                              RNDr. Jiří Barbořík



Design By Macik