Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jaderničky zazářily po dešti ve Strážnici

Pět let zrání a tvrdé práce mají za sebou bystřické Jaderničky.  Že nevíte, kdo nebo co to je? Na jedné straně je to odrůda šťavnatých moravských jablíček, na straně druhé asi desetičlenná skupina stejně, snad i více, šťavnatých cérek z Bystřice a nejbližšího okolí, které se scházejí proto, aby si spolu pravidelně a pěkně nahlas zazpívaly. Přes domácí vánoční i nevánoční koncerty, televizní pořady a nějaká ta cédéčka se prozpívaly až do Strážnice na známý mezinárodní folklorní festival. A tady posíleny o děvčata z cimbálové muziky Bukovinka oslnily v konkurenci kvalitních ženských sborů ze všech koutů Moravy diváky i porotu blokem travnic, tedy písní zpívaných při hrabání louky. (Toto číslo měli nakonec možnost slyšet i návštěvníci festivalu Na rynku v Bystřici, kde Jaderničky vystoupení reprízovaly.)


Dlouho to však vypadalo, že Jaderničky ani nedostanou příležitost zazářit. S úvodní znělkou strážnického pořadu „Zpívajte, děvčice“, přehlídky ženských sborů a soutěžících sólistek, se po řadě slunečných dní strhl liják a zahnal krojované cérky z přírodního amfiteátru do šaten. Ovšem o dvě hodinky později se počasí umoudřilo a organizátoři dostali druhou šanci. A tak se zpívalo a zpívalo, ale hlavně soutěžilo. Bystřické Jaderničky reprezentovaly v soutěži sólistky Lenka Matelová a Kateřina Vejrostová. A právě první jmenovaná se v nabité konkurenci stala absolutní vítězkou. Lenka Matelová učarovala lyrickou baladou o zabitém zbojníkovi nejen porotě, ale i hlasujícímu publiku!


Byl to pro ni triumf nejen dvojnásobný, ale hned trojnásobný. Právě Lenka Matelová, primáška cimbálové muziky Bukovinka a zpěvačka vojenského uměleckého souboru Ondráš, je spoluzakladatelkou dívčího sboru Jaderničky a jeho uměleckou i organizační vedoucí. Uznání, kterého se pak od odborné poroty jejím svěřenkyním za předvedený výkon ve Strážnici dostalo, tak bylo především jejím vítězstvím a členky sboru jí tímto děkují za úsilí, které do nácviku vkládá.
Hudební historie sboru Jaderničky není dlouhá, ale je hodně bohatá. Je spojena právě s mnoha aktivitami CM Bukovinka, jejíž členové se na jaře roku 2008 rozhodli natočit vlastní cédéčko s názvem Na rynku v Bystřici a obohatit repertoár o skladby v podání dívčího sboru. A tím položit základní kámen tohoto mladého bystřického sboru. A kdo si chce Jaderničky poslechnout, nechť pátrá po nejnovějším CD Bukovinky „Sloboda, sloboda“.
Více informací na webu www.cmbukovinka.cz

Za Dívčí sbor Jaderničky Alžběta Vejrostová



Design By Macik