Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Prominout poplatek v daňovém řízení už nelze

Okruh poplatníků místního poplatku za komunální odpad se rozšířil o vlastníky bytů, rodinných domů a jiných staveb určených k individuální rekreaci, v nichž není nahlášena k pobytu žádná fyzická osoba. Změnu vyvolala novela zákona o místních poplatcích. Město musí plnit svou zákonnou povinnost a tyto poplatky vyměřovat a vybírat. Prominout poplatek v daňovém řízení už zákon městu neumožňuje. 

Před novelizací zákonné úpravy byla k placení poplatku povinna každá fyzická osoba, která byla na území obce hlášena k trvalému pobytu. Nebylo podstatné, zda se v obci fakticky zdržuje nebo ne, rozhodující byl její trvalý pobyt. Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (účinná od 1. 7. 2012, s povinností platit místní poplatek od 1. 1.2013), ale stanovuje, že k poplatku, a to ve výši jednoho poplatku za jednu fyzickou osobu, je povinna každá fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, v němž není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba. Má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně. Podle novelizovaného znění § 10b zákona o místních poplatcích nově vzniká povinnost hradit tento místní poplatek i cizinci, kterému byl povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů (cizinci s dlouhodobým vízem, cizinci s povolením k trvalému pobytu a cizinci s povolením k dlouhodobému pobytu), kterému byl povolen přechodný pobyt po dobu delší než 3 měsíce (občané EU, EHP a Švýcarska) a kterému byla udělena mezinárodní ochrana (azyl) nebo dočasná ochrana.


Pro všechny výše zmíněné poplatníky platí splnění ohlašovací povinnosti. Z uvedeného důvodu město Bystřice pod Hostýnem, oddělení správy daní a poplatků, zasílá v souladu se zákonem a obecně závaznou vyhláškou města výzvu k prokázání skutečností potřebných pro správné stanovení daně, jejíž přílohou je formulář ke splnění ohlašovací povinnosti. Pokud má ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, je přiložen formulář ke zmocnění jednoho z vlastníků, aby ohlašovací a platební povinnost splnil.


Množí se dotazy, zda město Bystřice pod Hostýnem může poplatek na základě individuální žádosti prominout. Prominout poplatek v daňovém řízení (§ 219 daňového řádu) musí správci daně umožňovat zákon. Toto oprávnění upravoval v zákoně o místních poplatcích § 16, který byl s účinností od 1. 1. 2011 zrušen. Prominout poplatek nebo snížit dlužnou částku na základě individuální žádosti v rámci daňového řízení tedy v současné době zákony správci poplatku neumožňují.


Město Bystřice pod Hostýnem odhaduje v roce 2014 zvýšení příjmů za uvedený místní poplatek asi o 100.000 Kč. Tato částka bude zapojena do rozpočtu na straně výdajů a určena na výsadbu městské zeleně. 

Mgr. Emílie Pánková



Design By Macik