Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sociální služba pro rodiny s dětmi už rok v Bystřici

- bez popisu -

Od začátku roku 2013 působí v Bystřici pod Hostýnem a  přilehlých obcích nová sociální služba pro rodiny s dětmi. Poskytovatelem Terénní asistenční služby pro rodiny s dětmi je Azylový dům pro ženy a matky s dětmi, o. p. s., Vsetín, který službu provozuje i v jiných regionech. Během minulého roku se uživateli služby stalo celkem 29 rodin s nezletilými dětmi. Z dlouhodobého hlediska lze hodnotit službu jako přínosnou. Ze zkušeností terénních pracovníků vyplývá, že systematická práce s rodinou dokáže odvrátit prohlubování sociálních problémů rodin, či dokonce nařízení ústavní výchovy dětí.


S rodinami pracují terénní asistentky v jejich přirozeném prostředí. Rodiny buďto službu vyhledají samy, nebo je jim doporučena ze strany úřadu či školy. Služba spolupracuje jak s oddělením sociálně právní ochrany dětí v Bystřici pod Hostýnem, tak se školami, lékaři a dalšími institucemi.


Terénní asistentky pomáhají rodičům získat potřebné dovednosti v péči o děti, při jejich vzdělávání a výchově, ale také při komunikaci s úřady a institucemi. Konkrétně se pomoc týká například těchto činností:
• pomoc při hospodaření rodiny a řešení nepříznivé finanční situace (sestavování rozpočtu, pomoc při exekucích),
• pomoc při řešení nepříznivé bytové situace (hledání bydlení, zaměstnání),
• podpora při vedení domácnosti a dodržování základních hygienických návyků,
• pomoc při zajištění základní a odborné zdravotnické péče (komunikace s lékaři a pojišťovnami),
• pomoc při přípravě dětí do školy (komunikace a spolupráce se školou, zajištění povinné školní docházky),
• zajištění podmínek pro společensky přijatelné volnočasové aktivity,
• zprostředkování dalších návazných služeb souvisejících s nepříznivou situací rodin (odborného sociálního poradenství – pomoc psychologa, právníka, mediátora, asistovaných kontaktů s dětmi),
• další pomoc vyplývající z aktuální situace v rodině.

Cílem služby je zprostředkovat odbornou pomoc při řešení specifických záležitostí, se kterými si rodiče často nevědí rady. Terénní asistentky ve spolupráci s oddělením sociálně právní ochrany dětí pomáhají rodičům vytvořit takové podmínky, aby děti mohly vyrůstat v podnětném a zdravém rodinném prostředí.


Snahou poskytovatelů služeb je, aby sociální pracovníci působili na rodiny s dětmi aktivně, motivovali je k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání či prohlubování nepříznivé sociální situace, a posílili jejich sociální začleňování.
Sociální služba je poskytována na základě dobrovolnosti a je pro uživatele zdarma.

Kancelář terénní služby se nachází v budově Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem, v ulici 6. května č. 1071 (bývalé jesle), v prvním patře budovy. Otevřena je od pondělí do čtvrtka vždy od 7 do 15 hodin, v pátek pak od 7 do 13 hodin. Kontaktní osobou je Svatava Zycháčková, tel.: 734 366 222, e-mail: svatava.zychackova@azylovydum.cz,     www.azylovydum.cz .
 
Svatava Zycháčková, DiS.
vedoucí Terénní asistenční služby BpH a terénní sociální pracovnice



Design By Macik