Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sboropění pod Hostýnem

Českobratrská církev evangelická (ČCE) koná v rámci duchovní i odborné pomoci pravidelná školení pro své sbormistry. Středisko Sola gratia v Lázních nabízí ideální prostředí pro  soustředění více než  50 církevních sbormistrů a hudebníků, kteří přes víkend společně secvičí předem stanovený a dohodnutý program.


V pořadí 23. kurz sbormistrů konaný ve dnech 14.–16. března prezentoval novou sbírku celocírkevního kantora ČCE Ladislava Moravetze, kterou velmi pečlivě vydalo pražské nakladatelství a vydavatelství Kalich pod názvem Zlínské sboropění. Skladatel, varhaník, hudební pedagog a organizátor Ladislav Moravetz se v úvodu nové sbírky církevních skladeb zpovídá ze svého vztahu ke svému bydlišti na Chvalčově, vyznává se z radosti ze svého působení ve zlínském kostele ČCE a ve sborech této církve v širokém okolí Zlína. Pobyt v tomto regionu jej stále více a častěji inspiruje k další hudební tvorbě, která přes svůj duchovní obsah odráží dokonalé vzdělání, talent a inspirační zdroje a projevuje se jako moderní a kvalitní umění.


Na závěr letošního jarního soustředění se předvedli jeho účastníci na nedělním odpoledním koncertu v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem. Vedle děl z období vrcholné renesance a baroka zazněla díla L. Moravetze ze zmíněné sbírky. Řada z nich se tématicky dotýkala právě prožívaného postního období. Skladby řídili, vedle jejich autora, také někteří sbormistři a studenti Semináře církevní hudby Evangelické akademie. Sborové části dramaturgicky oživily varhanní improvizace posluchaček kroměřížské konzervatoře P. J. Vejvanovského Zdeňky Hřibové a Daniely Valchařové. Sborová čísla programu doprovázela Ester Moravetzová, velmi milá, bezprostřední a pohotová hudebnice, která spolu s manželem učí na obou výše zmíněných hudebních učilištích.


Hudební výkony účastníků 23. kurzu pro sbormistry – Evangelického chóru ze Zlína a sboru Semináře církevní hudby Evangelické akademie lze hodnotit jen pozitivně.  Sbormistři přijeli připraveni a závěrečný nácvik se mohl soustředit již jen na vypracování hudebních detailů. Na těchto detailech jsou postaveny některé skladby, např. Žalm 64, v němž Moravetz zpracoval velmi moderními prostředky prosby krále Davida o ochranu před úklady nepřátel.


Vedle autorské tvorby je nutno vyzdvihnout právě pedagogickou činnost manželů Moravetzových, kteří dokáží svým profesním i osobním zaujetím strhnout mnoho mladých lidí pro vnímaní a provozování tohoto druhu hudby. Studenti to dokazovali svými výstupy v celém koncertním programu. Návštěvnost koncertu byla velmi dobrá a posluchači vnímali i moderní kompoziční prostředky s velkým pochopením a nadšením. Na závěr odměnili posluchači účinkující zaslouženým potleskem.
                                                                                                               

PaM



Design By Macik