Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cyklotour, maraton a slavnosti Bystřického náměstí

Rok se s rokem sešel a na květnovém listu letošního kalendáře jsme měli červeně zarámované datum 28. 5. Toto datum, které nenajdeme v soupisu výročí a významných dnů roku 2014, znamenalo start letošní Cyklotour Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten, kterou již podruhé podnikl smíšený česko-německý tým na trati dlouhé téměř 900 km.

Tour byla rozdělena na denní úseky po čtyřech etapách, čítajících kolem 80 km. Společný tým o 30 jezdcích s doprovodem, rozdělený na čtyři smíšené skupiny, chtěl nejen zvládnout vzdálenost partnerských měst Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten za tři dny, ale především prohloubit sportovní spolupráci a vzájemné přátelství, jak je to obsaženo v partnerské smlouvě z roku 2009. Letošní sportovní podnik byl podpořen grantem města, který současně pokryl i část nákladů na účast bystřických reprezentantů na 6. ročníku Klingenthal-Marathonu v Salzkotten. Skupina byla letos jedenáctičlenná.


Organizace Cyklotour Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten  se tentokrát ujal spolek partnerství měst, který vznikl na podzim roku 2013. Na počátku vzniku spolku stálo nadšení a nezapomenutelné zážitky z prvního ročníku Cyklotour, která se jela v červenci. Cílem Spolku partnerství Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten  je v rámci celoroční činnosti rozvíjet přátelské vztahy a spolupráci občanů i dobrovolných organizací obou měst v duchu smlouvy o partnerství a odstraňovat bariéry nejen jazykové.


Ve středu 28. května ráno vyjelo z bystřického náměstí patnáct jezdců s tříčlenným doprovodem. Cílem prvního dne byl po 330 km Ráj, hotel v obci s hezkým českým jménem Blíževedly. Start druhého dne byl naplánován za českoněmeckou hranicí ve městě Bad Schandau. Také druhý denní úsek představoval přibližně 300 km po silnicích a cyklostezkách – až do prázdninového kempu  Feuerkupe u Göttingen. Poslední denní úsek byl kratší a jeho závěrečnou etapu jeli i ti kolegové ze Salzkotten, kteří se nemohli zúčastnit celé cyklotour.


Cílovým bodem celé cyklistické akce bylo v pátek 30. května náměstí v našem partnerském městě Salzkotten, kde nás čekal další dvoudenní program – včetně zmíněného běžeckého závodu. Jeho účastníci se sjeli do Salzkotten v pátek 30. května, aby spolu s cyklisty a dalšími zástupci Bystřice pod Hostýnem byli přítomni sobotní slavnosti posvěcení Bystřického náměstí, nově upravené části nábřeží říčky Heder, která protéká městem.


Při oslavách otevření nového Bystřického náměstí nemohli chybět zástupci našeho města – starosta Zdeněk Pánek a oba místostarostové. Samostatnou delegací bylo vedení Střední průmyslové školy nábytkářské a obchodní, které se setkalo s řediteli regionální Berufskolleg v Büren k jednání o další spolupráci. Kulturní rámec slavnosti vytvořily folklorní soubory – místní Danzdeel se svým pěveckým sborem a naše Rusava s cimbálovou muzikou Bukovinka. Oba soubory udržují už od roku 1987 přátelské vztahy, které vyústily k uzavření výše zmíněné partnerské smlouvy mezi oběma městy. Letos od uzavření smlouvy uplynulo 5 let.


Spolupráce partnerských měst a intenzivní vzájemné kontakty jsou vysoce ceněny také Česko-německým fondem budoucnosti (Deutsch-tschechischen Zukunftsfond); jde o nevládní organizaci, která podporuje rozvoj spolupráce mezi občany obou zemí. Významně podpořila také setkání v Bystřici pod Hostýnem v roce 2010, kdy se ratifikace smlouvy zúčastnila stočlenná skupina ze Salzkotten. Letos fond podporuje slavnost Bystřického náměstí v našem partnerském městě.


Reportáž z návštěvy Salzkotten i fotografie uvedeme v příštím čísle.

Vladislava Bělíková



Design By Macik