Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Galerie ve výkladní skříni

Pokud jste si všimli nápisu „TADY BUDE VÝLOHA...“ ve výkladní skříni bývalého knihkupectví na bystřické Dolní ulici, mohlo by vás zajímat, co se zde vlastně chystá.


„Výloha“ je název galerie, která bude celá vměstnána do výkladní skříně. Za nápadem stojí Okrašlovací a zábavní spolek Bystřice pod Hostýnem, který výlohu získal k užívání na dobu, dokud nebude soudně rozhodnuto, komu vlastně celý dům v Dolní ulici patří.


Výlohu jsme založili ze dvou hlavních důvodů – jako mnoho jiných občanů jsme považovali chátrající objekt za vadu na kráse jinak upravené hlavní třídy a chtěli jsme s tím něco udělat podniknout. Zároveň jsme se snažili dostat výtvarné umění přímo mezi lidi a ukázat bystřickým občanům, že pomocí výtvarných instalací se lze vyjadřovat k otázkám, které město a jeho obyvatelé řeší nebo by řešit měli.


Výloha coby galerie ve veřejném prostoru se inspiruje celou řadou obdobných projektů v jiných českých a moravských městech (viz www.actiongalleries.info). Chceme vystavovat práce mladých autorů, výrazných (i když často neznámých) moravských tvůrců a společensky angažované instalace, které budou doplněny o doprovodné akce.
Pokud by vás zajímalo, koho budete moci ve Výloze brzy vidět, vyhledejte si na internetu jména Lukáš Houdek, Vendula Chalánková nebo Ladislava Gažiová.


Výloha patrně nebude vyhovovat vkusu všech, doufáme ale, že si své publikum najde. Budeme velmi rádi, pokud se přijdete na otevření galerie podívat i vy. První vernisáž se před Výlohou uskuteční v pátek 13. 6. od 18 hodin.
 
OZS



Design By Macik