Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



První ocenění Národního centra nábytkového designu

V rámci letošního Mezinárodního veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX v Brně ocenilo Národní centrum nábytkového designu sídlící v Bystřici pod Hostýnem poprvé mladé designéry dvěma zvláštními cenami v rámci studentské sekce soutěže GRAND PRIX MOBITEX: první získala Kateřina Skotálková ze Střední školy umění a designu, stylu a módy v Brně za stojanový věšák Kale z ocelových prutů, druhou cenu obdržel Ondřej Tichý z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně za celodřevěnou židli v zajímavé dvoubarevné kombinaci.


V místě svého působení, Bystřici pod Hostýnem, uspořádá NCND na podzim letošního roku výstavu pod názvem Ohýbaný nábytek 20. století, která se bude konat v podzimním termínu v bystřickém zámku.


Národní centrum nábytkového designu bude v příštích letech spolupracovat s městem Bystřice pod Hostýnem při tvorbě výstavního programu v zámku a pořádání odborných akcí k posílení významu nábytkářství v našem regionu i na národní úrovni.


Národní centrum nábytkového designu vzniklo v Bystřici pod Hostýnem v červnu 2013 jako obecně prospěšná společnost. Jeho zrodu předcházely dva roky příprav, tříbení cílů a hledání právní formy této nové neziskové organizace. Cílem Národního centra nábytkového designu je propagování a podpora nábytkářství a nábytkového designu jako součásti fenoménu obytné kultury v kontextu kulturního dědictví a vytvoření prostoru pro tříbení názorů na současnou tvorbu ve vazbě na silnou tradici tohoto oboru v regionu východní Moravy. Projekt je zaměřen na vznik metodického centra, pořádání konferencí, seminářů a  vydávání  odborné  a metodické literatury, školení pro odbornou veřejnost z řad výrobců nábytku, studentů tohoto designérského oboru a zájemců o jeho dějiny. 


Nové Národní centrum nábytkového designu se poprvé veřejně představilo v roce 2012 na výstavě Tradice a inovace, která prezentovala současnou nábytkovou tvorbu na Moravě.
Vladislava Bělíková



Design By Macik