ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Soňa Červená si získala bystřické publikum

12. 6. 2014 Soňa Červená a Karel Košárek

Ve čtvrtek 12. června se v rámci Bystřických zámeckých slavností představila Soňa Červená (*1925), herečka a komorní pěvkyně světového jména, dcera Jiřího Červeného, zakladatele legendárního kabaretu Červená sedma. Posluchači byli nadšeni jejím dramatickým projevem, zvučným hlasem,  mladistvým vystupováním. Melodram Viktora Ullmanna podle Rilkeho Písně o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka, recitace spojená s dynamickým doprovodem klavíru Karla Košárka, mnohé překvapil. Žánr, jenž byl na svém vrcholu koncem 19. století, je dnes běžnými posluchači vnímán jako zvláštní, výlučný a neobvyklý. Oba interpreti se ho zhostili dokonale. Po přestávce uvedl Karel Košárek čtyři věty ze skladby Vítězslava Nováka Můj máj a skvělý Charleston z Kuchyňské revue Bohuslava Martinů. V srdečném a bezprostředním závěru večera pak Soňa Červená zpívala své oblíbené písně, vyprávěla o svém dětství v Hradci Králové, o svém otci a jeho přátelích, o setkáních s Eduardem Bassem či Jiřím Voskovcem a Janem Werichem, u nichž v Osvobozeném divadle kdysi začínala.  Posluchače, jimž přiblížila krásné staré časy a dala jim zapomenout na čas uplývající, si zcela získala. 

Foto: msch

Na co se můžeme těšit dále?

Česká hudba zazní rovněž v úterý 17. června na večeru nazvaném Pocta českým mistrům, v němž se nám přestaví Kvarteto Apollon. Tento soubor již v Bystřici v jednom z předchozích ročníků vystupoval. Po přestávce se ke kvartetu připojí polská klavíristka Joanna Trzeciak, aby společně zahráli Dvořákův klavírní kvintet A dur.


Ve čtvrtek 19. června, vystoupí Joanna Trzeciak v Bystřici ještě jednou, tentokrát v sólovém recitálu, v jehož programu zazní díla J. N. Hummela, L. v. Beethovena, S. Prokofjeva a F. Chopina.


Žánrovou pestrost dvacátých Bystřických zámeckých slavností rozvine Komorní hudební divadlo Brno v pořadu „Prázdnou kasu mám aneb Krize sem, krize tam, já si z ní nic nedělám“. Komedie na téma peníze plná prvorepublikových písní z filmů a operet se bude hrát v Kině Klub Sušil v neděli 22. června, předprodej vstupenek je od 9. června zajištěn v informačním centru.

Ukázka divadla na http://www.youtube.com/watch?v=iKV0L1ztl6c&feature=youtu.be


 Letošní ročník BZS uzavře vystoupení Janáčkova komorního orchestru z Ostravy. V neděli 29. června vystoupí v kostele sv. Jiljí s díly G. Holsta, E. Griega a L. Janáčka. Sólistkou koncertu bude vynikající česká violistka Jitka Hosprová. Představí se v koncertech G. P. Telemanna a  J. Ch. Bacha.


Plakát ke stažení zde.



Design By Macik