Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výsledky dotazníkového šetření 2014

Od února do dubna 2014 pořádalo město Bystřice pod Hostýnem dotazníkové šetření. Zjišťovalo, jak občané hodnotí život ve městě, s čím jsou spokojeni, a kde naopak vidí rezervy. Prostřednictvím dotazníku mohli občané ovlivnit také budoucí podobu akčního plánu města Bystřice pod Hostýnem, dokumentu, který obsahuje návrhy aktivit, jež by se měly ve městě uskutečnit, a po diskusích stanovených pracovních skupin a příslušných aktualizacích se stane každoročně východiskem pro tvorbu městského rozpočtu. Občané, organizace a firmy působící na území města měli od 7. 2. 2014 do 14. 3. 2014 k dispozici dotazníky v elektronické či tištěné podobě, o zahájení dotazníkového průzkumu byli informováni i prostřednictvím hlášení v místním rozhlase. Vzhledem k nízké návratnosti vyplněných dotazníků byla prodloužena lhůta odevzdání dotazníků, a to do 31. března 2014. Vrátilo se celkem 116 řádně vyplněných dotazníků, vypovídací hodnota šetření tedy není příliš vysoká. Výsledky předkládáme čtenářům Zpravodaje pro zajímavost.

Otázka č. 1: Pohlaví respondenta Z celkového počtu 116 respondentů bylo dotazníkovým šetřením osloveno a zúčastnilo se celkem 55 mužů (47%) a 61 žen (53%).

Otázka č. 2: Věk respondenta
Dotazníkového šetření se účastnili především obyvatelé ve věku 20–40 let, tvořili celkem 33 % všech respondentů. Druhou největší dotazovanou skupinou byla mládež ve věku 15–20 let (27 %).  Respondenti ve věku nad 60 let tvořili 19 % dotazovaných, obyvatelé ve věkové skupině 40–60 let tvořili 18 % a nejmenší podíl respondentů byl v nejmladší věkové skupině do 15 let (3 %).

Otázka č. 3: Pracovní postavení
Celkem 63 respondentů (54 %) bylo ekonomicky aktivních. Jako zaměstnanec výrobní firmy (služeb) pracovalo 18 %, zaměstnanci veřejné správy 12 %, podnikatelé 7 %, nezaměstnaní 18 %. Mezi nepracující patřilo celkem 53 respondentů (46 %), a to studenti (29 %) a senioři (17 %).

Otázka č. 4: Považujete čistotu města za dostatečnou?
Celkem 44 respondentů (39 %) bylo s čistotou města spokojeno, 58 respondentů (50 %) částečně spokojeno a 14 respondentů (12 %) nepovažuje čistotu města za dostatečnou. Mnoho respondentů (10, tj. 9 %) bylo nespokojeno s velkým množstvím psích exkrementů, které nezodpovědní majitelé psů neodklízejí. Dalším častým důvodem nespokojenosti (10 respondentů, tj. 9 %), byly neudržované chodníky (Zahájené uvedli tři respondenti, Rychlov čtyři respondenti, ul. Sušilovu a Lipnickou tři respondenti), špatný neudržovaný stav okrajových částí města (9 respondentů, tj. 8 %), nedostatek odpadkových košů (ulice Lipnická a Sušilova), nepořádek kolem popelnic a kontejnerů na tříděný odpad (7 respondentů, tj. 6 %). Celkem 7 respondentů (tj. 6 %) je nespokojeno s bezohledným chováním místních obyvatel, pokud jde o spalování nevhodného domovního odpadu, znečišťování vlastního i cizího pozemku nebo nepořádek na náměstí a kolem bývalého hotelu Podhoran.

Otázka č. 5: Považujete péči o městskou zeleň za dostatečnou?
Celkem 55 respondentů (47 %) považuje péči o městskou zeleň za dostatečnou, 46 dotazovaných (40 %) za částečně dostatečnou a 15 respondentů (13 %) za nedostatečnou.
Za největší problém respondenti považují zbytečné a velmi četné kácení stromů (Kamenec, Zahájené) a celkové ubývání zeleně (Schwaigrovo náměstí). To uvedlo celkem 13 % dotazovaných.

Otázka č. 6: Jste spokojeni se zimní údržbou veřejných komunikací, chodníků, veřejných prostranství?
Celkem 68 respondentů (59 %) uvedlo, že je spokojeno, 21 dotazovaných (18 %) je nespokojeno a 27 dotazovaných, tj. 23 %, neví.
Nejčastější příčinou nespokojenosti bylo neodklízení sněhu z chodníků v různých částech města a celkový špatný stav chodníků, špatné a nedostatečné odklízení sněhu na silnicích v okrajových částech města. Na otázku, co je třeba zlepšit v  oblasti životního prostředí, odpovědělo nejvíce dotazovaných (11 respondentů, tj. 10 %). Podle jejich názoru by město mělo vysazovat více zeleně (především stromů) ve všech částech města a zlepšit stav chodníků v okrajových částech města (9 respondentů, tj. 8 %). Často uváděnou odpovědí (7 dotazovaných, tj. 6 %) na tuto otázku bylo také zlepšit možnosti třídit odpad, tj. zřídit více kontejnerů na tříděný odpad.


Otázka č. 7: Domníváte se, že je ve městě a jeho okolí bezpečno?
Celkem 33 respondentů (28 %) se cítí ve městě a jeho okolí bezpečně, 53 respondentů (46 %) se necítí bezpečně a celkem 30 dotazovaných (26 %) odpovědělo nevím. Je zřejmé, že bezpečně se necítí více žen (28 %) než mužů (18 %). Ze všech věkových kategorií se bezpečně necítí především ženy a muži ve věku 20–40 let (celkem 9 % žen a 9 % mužů, o něco méně pak ženy ve věku 15–20 let (tj. 8 % žen).
Celkem 19 respondentů, tj. 17 %, uvedlo, že se necítí ve městě bezpečně kvůli ubytování nepřizpůsobivých obyvatel v bývalém hotelu Podhoran, krádežím a obtěžování občanů.
Pro zlepšení situace v oblasti ochrany obyvatel a bezpečnosti ve městě navrhlo celkem 20 dotazovaných (17 %) zintenzivnit pěší hlídky městské policie, a to především v noci a brzy ráno. Dále 11 respondentů (10 %) požaduje nezvyšovat počet nepřizpůsobivých obyvatel, případně jejich odchod z hotelu Podhoran. Celkem 3 dotazovaní (3 %) by uvítali zvýšení počtu bezpečnostních kamer na veřejném prostranství a snížení počtu heren ve městě.
Otázka č. 8: Je dle vašeho názoru zajištěn kvalitní výkon činností jednotky sboru dobrovolných hasičů?
Celkem 64 % dotazovaných (74) odpovědělo ano, 34 % dotazovaných (40) neví a 2 % dotazovaných (2) odpovědělo, že není zajištěn kvalitní výkon činností jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Otázka č. 9: Jste spokojeni s úrovní poskytovaných sociálních služeb?
S úrovní poskytovaných sociálních služeb je spokojeno 52 dotazovaných (45 %), celkem 10 dotazovaných (9 %) není spokojeno a 53 dotazovaných (46 %) neví.

Otázka č. 10: Jste spokojeni s technickým a provozním stavem základních a mateřských škol ve městě?
S technickým a provozním stavem základních a mateřských škol ve městě je spokojeno 36 %, tj. 42 respondentů, 5 %, tj. 6 dotazovaných, je nespokojeno a 59 %, tj. 68 respondentů, neví.
Pro zlepšení situace v oblasti sociálních záležitostí a školství navrhlo 3,5 % respondentů zlepšit vybavenost a zvýšit financování MŠ a ZŠ a renovovat jejich prostory, 2,5 % dotazovaných by si přálo více mateřských škol. Méně často bylo navrhováno zřídit chráněné dílny pro obyvatele zdravotně postižené a s částečným invalidním důchodem a podporovat zájmové kroužky pro mládež a rodiny s dětmi.

Otázka č. 11: Je spolupráce města s podnikateli a podpora podnikatelského prostředí vyhovující?
Pro 9 dotazovaných (8 %) je spolupráce města s podnikateli a podpora podnikatelského prostředí vyhovující, celkem 21 respondentů (18 %) uvedlo, že spolupráce města s podnikateli a podpora podnikatelského prostředí je nevyhovující, a 86 respondentů (74 %) neví.
Na otázku, co je třeba zlepšit v oblasti hospodářského růstu regionu, odpovědělo velmi málo dotazových (8 %). Celkem 5 respondentů navrhlo zvýšit podporu firem a podniků, 2 respondenti požadovali snížit nájmy v centru města pro obchodníky. Další tři požadovali, aby město podporovalo a upřednostňovalo domácí prodejce před vietnamskými a snažilo se zvyšovat zaměstnanost.

Otázka č. 12: Mohlo by se pro rozvoj cestovního ruchu dělat více?
Celkem 69 respondentů (tj. 60 %) odpovědělo kladně, 11 (tj. 9 %) odpovědělo záporně a 36 respondentů (31 %) neví. Pro zlepšení situace v oblasti cestovního ruchu je třeba podle 18 respondentů (16 %) zřídit ve městě ubytovací kapacity pro turisty. Celkem 11 dotazovaných (10 %) uvedlo snahu o propagaci a reklamu města jako oblasti cestovního ruchu. Celkem 10 respondentů (9 %) navrhlo zřídit chybějící cyklostezky (směr na Holešov atd.). Mezi méně časté návrhy patřilo zpřístupnění zámecké zahrady obyvatelům a návštěvníkům (2 %), zlepšení dopravní dostupnosti  okolních rekreačních oblastí – Rajnochovice, Rusava z Bystřice pod Hostýnem (2 %) a zvýšení počtu kulturních akcí (2 %).

Otázka č. 13: Jsou možnosti sportovního vyžití na území města dostatečné?
Celkem 57 dotazovaných (49 %) považuje sportovní vyžití na území města za dostatečné, 26 obyvatel (22 %) za nedostatečné a 33 dotazovaných (29 %) neví.
Nejčastěji byl postrádán krytý bazén (6 %), sportovní hřiště a hřiště pro děti (3 %), bruslařská dráha nebo zimní hala (3 %) a cyklostezky (3%).

Otázka č. 14: Jste spokojeni s nabídkou kulturních a volnočasových aktivit ve městě a jeho okolí?
Spokojeno je 39 % dotazovaných (tj. 45), 31 % respondentů (tj. 35) je nespokojeno a 30 % dotazovaných (tj. 35) neví.
Jako nejčastější důvod nespokojenosti s nabídkou kulturních a volnočasových aktivit ve městě a jeho okolí byla uvedena nedostatečná nabídka kulturních aktivit (8 respondentů, tj. 7 %).
Pro zlepšení situace v oblasti v oblasti kultury a volného času navrhovali respondenti zvýšit počet kvalitních kulturních akcí (11 % dotazovaných), zvýšit počet hřišť (3 %), rozšířit nabídku kina a divadla (3 %) a více informovat o kulturních akcích (3 %).

Otázka č. 15: Domníváte se, že bydlení (byt, rodinný dům) ve městě a jeho okolí je standardně dostupné?
Celkem 52 respondentů (45 %) považuje bydlení ve městě a jeho okolí za standardně dostupné, 25 dotazovaných (22 %) za standardně nedostupné a 38 dotazovaných (33 %) neví.
Bydlení je podle respondentů standardně nedostupné především z důvodu vysoké ceny a nedostatečného počtu volných pozemků a bytů.

Otázka č. 16: Považujete veřejnou infrastrukturu města za dostatečnou (územní plán, inženýrské sítě, telekomunikační sítě, energetické služby, obchodní sítě, ostatní druhy služeb)?
Celkem 42 % respondentů považuje veřejnou infrastrukturu města za dostatečnou, 18 % respondentů za nedostatečnou a 40 % neví.
Důvod nespokojenosti s veřejnou infrastrukturou města uvedlo pouze malé procento dotazovaných (3 respondenti), poukazovali na špatně fungující novou kanalizaci především na okraji města.
Pro zlepšení situace v oblasti územního rozvoje města je nutné podle 12 % dotazovaných zlepšit podmínky pro drobné obchodníky a kvalitní české obchody (snížit vysoké nájmy v centru města, využít prázdných prostor). Zlepšit podmínky pro novou výstavbu a bytové bydlení by chtěla 3 % dotazovaných, nesnižovat podíl zemědělské půdy žádají 2 % dotazovaných.

Otázka č. 17:  Je stávající dopravní obslužnost města dostačující (silniční síť, komunikační síť, parkoviště, autobusové zastávky, železnice)?
Celkem 58 % dotazovaných uvádí, že stávající dopravní obslužnost města je dostačující, 12 % ji považuje za nedostačující, 30 % dotazovaných neví.

Nejvíce nespokojeni byli respondenti s nedostatkem parkovacích míst na sídlišti a drahým parkováním v centru města, vadily chybějící cyklostezky a nedostatečné spoje do okolních měst (např. Hranice, Hulín a Zlín).
Pokud jde o dopravní obslužnost města, navrhli respondenti zlepšit spoje do okolních měst (Hranice, Hulín, Zlín), zřídit MHD, dokončit rozestavěné ulice (Čs. brigády, Mlýnská, Hostýnská, Meziříčská, Benetkova), dokončit obchvat města, požadovali více parkovacích ploch a snížení cen parkovného a zřízení přechodů pro chodce Fryčajova-Sušilova, Lipnická-Sušilova).

Otázka č. 18: Jste dostatečně informováni o činnosti orgánů města a Městského úřadu Bystřice pod Hostýnem?
Celkem 68 dotazovaných (59 %) je dostatečně informováno, 28 dotazovaných (24 %) odpovědělo záporně, 20 dotazovaných (17 %) neví.

Otázka č. 19: Z jakého zdroje obvykle čerpáte informace o dění ve městě?
Většina dotazovaných označila více odpovědí.  Největší procento dotazovaných (43 %) čerpá informace o dění ve městě z internetu, poté ze Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem (34 %), 20 % dotazovaných čerpá informace od příbuzných, známých, sousedů a přátel, 17 % informace o dění ve městě nevyhledává vůbec a 13 % respondentů uvedlo jako zdroj informací tištěné regionální noviny, 10 % dotazovaných uvedlo jako další zdroj informací městský rozhlas.
Pro zlepšení komunikace města s veřejností navrhovali respondenti pořádání anket a zasílání dotazníků a také modernizaci webových stránek města.

Otázka č. 20: Co byste chtěli zlepšit na poskytovaných službách pracovníků institucí veřejné správy (úředníků) v Bystřici pod Hostýnem?
Většina dotazovaných označila více odpovědí.  Nejvíce dotazovaných (56 %) uvedlo, že by chtěli větší ochotu a vstřícnost pracovníků veřejné správy, 30 % respondentů si přeje zlepšit rychlost vyřízení věci, 12 % respondentů by uvítalo větší odbornost a 10 % dotazovaných lepší dostupnost služeb.



Design By Macik