Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Slavnosti Bystřického náměstí zblízka

Bellevillskou, Brüssowskou a Seefeldskou ulici v Salzkotten už mají, názvy těchto partnerských měst se vyjímají i na kruhovém objezdu při vstupu do města od jihu. Nejmladšímu partnerství s českým městem Bystřice pod Hostýnem, které bylo uzavřeno v roce 2009, zasvětili nyní v Salzkotten nové náměstí.  Prostor vznikl v rámci revitalizace nábřeží řeky Heder a je ozdoben znakem našeho města.


Vydláždění plochy náměstí se dobrovolně ujali členové Komiteé Städtepartnerschaft Salzkotten-Bystrice pod Hostýnem. Tomuto úkolu věnovali sobotu 8. února, sužováni větrným počasím, ale vyzbrojeni silným odhodláním a přírodními produkty z Valašska.


Nové Bystřické náměstí bylo slavnostně posvěceno v sobotu 31. května. Jak se na partnerství patří, i s účastí zástupců z  Bystrice pod Hostýnem. Sjeli se do Salzkotten již v pátek v nebývalém počtu 55 osob; byli mezi nimi nejen představitelé města – starosta Zdeněk Pánek s oběma místostarosty, ale také ředitel SŠNO Ing. Aleš Zapletal s doprovodem, členové valašského souboru Rusava, cimbálová muzika Bukovinka a účastníci 7. ročníku Klingenthal-Sport Marathonu. Společně se zástupci města Salzkotten, souboru Danzdeel, Partnerského komitéé Salzkotten-Bystrice a ostatních přátel očekávali v podvečer příjezd skupiny cyklistů.


Bouřlivé přivítání si užili členové česko-německého týmu, který byl letos opravdu početný – cyklotour se zúčastnilo 33 osob včetně řidičů „servisních“ vozidel. V letošní Cyklotour 60.2 (tj. „60 hodin podruhé“) urazila skupina na třídenní cestě téměř tisíc kilometrů.


Na svou cestu cyklotour vyrazila ve středu 28. května – z balkonu bystřické radnice jezdcům zamával pan starosta a na náměstí jim šťastnou cestu popřáli příznivci a přátelé z Bystřice, Spolku partnerství, a souboru Rusava. Nejstaršímu jezdci bylo letos úctyhodných 76 let! Naplánovat etapy a denní úseky pro každou z pěti skupin a zajistit pro takový počet  účastníků noclehy na trase z Bystřice do Salzkotten, to byl úkol pro organizační tým, který pracoval - jak to žádá doba – on-line, tedy prostřednictvím internetu.


Příjemný odpočinek v hotelu Ráj v Liticích u Máchova jezera přišel vhod před druhou etapou. Ta vedla přes hraniční přechod v Hřensku (tentokrát nikdo kolo do Labe neházel) a měla cíl po téměř 300 km v letovisku Feuerkuppe, bývalém prázdninovém táboře. Večeře z grillu a přátelské povídání utužilo sportovního ducha a odhodlání pro závěrečnou etapu až do Salzkotten. Tam už  měly čekat jen samé příjemné zážitky – i když nikdo nevěděl, co přesně znamená sobotní výlet „stezkou bosých nohou“, který domácí připravili….


Příjezd do Salzkotten byl velkolepý a byl završen slavnostním přijetím ve vestibulu radnice. Ubytování, jak je už zvykem, bylo zajištěno v rodinách a brzy padly poslední jazykové bariéry, takže se každý cítil jako doma.
Sobotní odpoledne patřilo oslavě nového Bystřického náměstí, kterou doprovodila vystoupení folklorních souborů Danzdeel a Rusava. Za účasti čestných hostů  z vedení města a regionu posvětili náměstí duchovní z místní farnosti a v malé pobožnosti bylo vzpomenuto také všech, kteří se o vznik toho projektu zasloužili. Přímluvy byly věnovány přátelství a míru mezi národy a byla zmíněna i smutná situace ve východní Evropě. O to více  bylo oceněno partnerství mezi našimi městy a hlavně mezi jejich občany. I když mezi námi leží téměř tisíc kilometrů, s každým setkáním se tato vzdálenost zkracuje…


Michael Dreier, dosavadní starosta Salzkotten, poděkoval hostům z Bystřice pod Hostýnem za jejich účast na oslavě i za dlouholeté přátelské vztahy. Jmenoval také členy partnerského komitéé v čele s předsedou Klausem Adrianem, kteří věnovali vzniku projektu mnoho dobrovolné práce. Nový starosta partnerského města Ulrich Berger ve své řeči vyjádřil vůli pokračovat v rozvíjení partnerství a přátelských vztahů.


Krátký projev pronesl také starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek. Ocenil v něm přátelství, které našlo vyjádření právě v novém Bystřickém náměstí, jež bude už navždy připomínat partnerství obou měst, a především vztahy a spolupráci jejich občanů. Hostitelům předal reliéfní obraz Panny Marie Svatohostýnské, jehož formu zhotovil bystřický kamenosochř Jan Kozel. Starosta poděkoval Michaelu Dreierovi za spolupráci a popřál mu úspěch ve  volbách do funkce starosty krajského města Paderborn.


Předseda našeho Spolku partnerství Bystřice pod Hostýnem-Salzkotten Stanislav Malant se připojil k poděkování za přátelství, se kterým se vždy v Salzkotten setkáváme,  a předal zástupcům města symbolický dar – kámen z Hostýna s pamětní deskou. Rovněž  ředitel bystřické nábytkářské průmyslovky Ing. Aleš Zapletal předal hostitelům dar, který vytvořili studenti a učitelé školy. Poděkoval přítomným představitelům odborných škol  Ludwig- Erhardt-Berufskolleg v Paderborn a Richard-von-Weizsäcker-Berufskolleg v Büren za partnerskou spolupráci.

(Děkujeme paní Anně Blahové za brilantní výkon při tlumočení všech projevů na slavnosti, zvláště během pobožnosti to byl velmi náročný úkol.)


Na závěr slavnosti posvěcení Bystřického náměstí byli účastníci pozváni k pohoštění, které společně připravili v místním kulturním centru Ackerbürgerhaus profesionální i „dobrovolní“ kuchaři z  německé i české strany. „Krojovaná jídla“ z valašské kuchyně sklidila opět úspěch u všech přítomných labužníků – několik porcí trnčené máčky bylo ukořistěno k domácímu použití včetně návodu na přípravu. Bylo proneseno ještě mnoho pozdravů a poděkování, předány oficiální i neoficiální dary a dárky, hrálo se i tančilo a hlavně povídalo, vždyť za rok od posledního setkání se v obou městech událo mnoho nového.


Spolek Partnerství Bystřice pod Hostýnem - Salzkotten děkuje Městu Bystřice pod Hostýnem za grantovou podporu této sportovní akce, jakož i všem, kteří se jí zúčastnili nebo k ní jiným způsobem přispěli.
Těšíme se na další zájemce o účast i o spolupráci s naším spolkem. (Kontakt: Stanislav Malant, předseda,  smalant@elspet.cz )
V. Bělíková



Design By Macik