Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Lyžařské kurzy, to už dávno nejsou Sněženky a machři

Chvíle na horách prožité se spolužáky mimo školní lavice, to jsou jedinečné zážitky, na které si rád vzpomene každý dospělák. Lyžařské a snowboardové kurzy mezi mimořádné akce rozhodně patří. Žáci ZŠ Bratrství Čechů a Slováků v Bystřici pod Hostýnem už mají letošní kurzy za sebou. Proč kurzy? Copak jeden nestačí? Větší z bystřických škol již více než deset let nabízí možnost vyjet na kurz žákům sedmých, osmých i devátých tříd. Zatímco pro mladší ročníky nabízí variantu základní, pro starší bývají připraveny náročnější terény s výukou pokročilejší techniky.

„Jsme rádi, že náš školní vzdělávací program tyto možnosti dětem nabízí. Snažíme se, aby každý žák ve škole měl možnost prožít úspěch a rozšířená nabídka sportovních aktivit tyto šance zájemcům o pohyb násobí,“ uvádí na adresu kurzů ředitelka ZŠ Bratrství Blanka Moráčková.


„Lyžařský kurz kromě samotného výcviku, u kterého klademe důraz na bezpečnost, přináší také řadu nových podnětů v jiném prostředí, sociálních kontaktů a potřebu řešení situací, do nichž se ve škole žáci běžně nedostanou. Podobné aktivity přibližují výuku reálnému životu, navozují situace, v nichž se děti musí umět orientovat sice pod dohledem učitelů, ale bez pomoci rodičů. A je to také další krok na cestě v rozvoji osobnosti žáků a získávání řady kompetencí,“ doplňuje ke kurzům ředitelka školy.


Pečlivému výběru podléhá také volba vhodných lokalit. Proto jsme se zaměřili na výběr optimálního svahu pro obě výkonnostní skupiny dětí. „Pro základní kurz jsme si oblíbili svah v Dolní Moravici, který nabízí širokou sjezdovku s mírným dojezdem do roviny, a především sedačkovou lanovku, na níž si žáci při cestě nahoru mohou částečně odpočinout. Svah je profilem bezpečný, což je velmi důležité pro děti, které stojí na lyžích poprvé,“ poznamenává Oldřich Herman, nestor lyžařských kurzů na škole, a současně dodává, že pro výběrový kurz jsou parametry nastaveny přísněji. „Se staršími žáky jezdíme na sjezdovku do Karolinky. Profil zdejší trati je náročnější, což nám vyhovuje při výuce pokročilejší techniky, “ dodává Oldřich Herman.


Oba kurzy jsou určeny vždy pro lyžaře i snowboardisty, i když boom milovníků snowboardů jako bychom už překonali a v poslední době opět zaznamenáváme návrat většího počtu žáků na lyže. Snažíme se dětem nabídnout vždy maximum z toho, s čím se mohou setkat v reálném životě. To byl motiv i pro začátky výuky snowboardingu, který učíme ve škole již desátou sezonu. Mimo samozřejmých přednášek o bezpečnosti pohybu v horách a společenského programu, který na kurzu nemůže chybět, jsme letos obohatili výuku o vlastní videocoaching. Kameru jednoho instruktora jsme nahradili dvěma malými venkovními kamerami, jež si na svahu vozí sami žáci. Ti také následně pod dohledem učitelů vedou rozbor techniky a poukazují na nedostatky i možnosti zlepšení svých spolužáků. Vidět sám sebe znamená nejen lepší zpětnou vazbu. Žáci se naučí odhalit chybu druhého a popsat, jak ji odstranit. To posiluje reflexi vlastní techniky i získávání komunikačních a sociálních dovedností.


Kromě rozvoje všech popsaných kompetencí, které jsou součástí výuky a probíhají bezděčně a bez násilné pozornosti, jsou kurzy pro všechny mladé sportovce chvílemi zábavy a užívání si zimních radovánek, na které se každoročně těší už celý podzim a dlouho do jara na ně vzpomínají. A právě s těmito pocity se letos vrátilo z kurzů 70 žáků. Přijeli obohaceni o nové dovednosti a společné zážitky.
                    

Mgr. Veronika Zicháčková



Design By Macik