Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Krajští záchranáři začali používat efektivnější systém komunikace

Od 1. dubna 2015 se zásadním způsobem mění fungování Zdravotnického operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. V rámci projektu Integrovaného operačního programu „Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému“ dochází k výrazné kvalitativní změně užívaných technologií a ke změnám v organizaci a postupech práce operačního střediska při zpracování tísňových výzev.


Nejpodstatnější změnou je přechod od jednostupňového systému zpracování výzev k systému dvojstupňovému. To v praxi znamená, že tísňovou výzvu nejprve přijme operátor zodpovědný za přesnou lokalizaci místa zásahu a určení typu výjezdové skupiny dle zdravotního stavu pacienta nebo charakteru zásahu. Informace následně předá operátorovi řídícímu provoz, který vyšle do místa události nejrychleji dostupnou výjezdovou skupinu. V rámci České republiky začíná pracovat většina operačních středisek zdravotnických záchranných služeb právě tímto systémem. Nová technologie také umožňuje operátorovi zůstávat v nutných případech v kontaktu s volajícím po celou dobu, až do příjezdu záchranářů na místo zásahu. Řízení výjezdových skupin jedním operátorem navíc provoz výrazně zefektivňuje a zpřehledňuje.

Celý systém by samozřejmě nemohl fungovat bez použití nejmodernějších technologií, jakými jsou lokalizace volajícího, nabídka nejbližší výjezdové skupiny dle údajů z GPS nebo rozesílání informací ostatním složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) pomocí datových vět, včetně avizování příjezdu a zdravotního stavu pacienta do zdravotnického zařízení, a to přímo ze sanitního vozu prostřednictvím datového přenosu. Novinkou je i přechod k digitálnímu rádiovému systému Matra-Pegas, který je určen pro všechny složky IZS a v případě jejich nasazení na jednom místě umožňuje operativně koordinovat jejich činnost. Závěrečným krokem pak bude napojení operačního střediska na Národní informační systém IZS, který bude umožňovat součinnost a spolupráci operačních středisek v rámci celé České republiky, včetně sdílení společných mapových podkladů.


Cena projektu byla 29,5 milionu korun, přičemž Zlínský kraj se na investici podílel 4,4 miliony korun. Zbývající částka je hrazena z prostředků EU.
-red-



Design By Macik