Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Požádejte včas o výměnu průkazu OZP

V dubnu letošního roku zahájil Úřad práce ČR vydávání nových průkazů osoby se zdravotním postižením (průkaz OZP typu TP, ZTP, ZTP/P). Průkazy mimořádných výhod, které do konce roku 2011 vydávaly obecní úřady (papírové – modrý, zelený, oranžový), a tzv. dočasné průkazy OZP, které vydával ÚP ČR (zelený zalisovaný), zůstávají v platnosti pouze do 31. 12. 2015.


Nejpozději do konce roku 2015 je tedy nutné, aby si všichni držitelé těchto průkazů přišli požádat  o jejich výměnu, jinak o výhody plynoucí z držitelství průkazu automaticky přijdou. Nový průkaz vydává úřad práce po podání žádosti o přechod nároku na průkaz OZP. Podrobnosti můžete najít také na stránkách Krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk
 
Postup při vydání nového průkazu osoby se zdravotním postižením
1. Držitel průkazu musí podat u příslušného kontaktního pracoviště Krajské pobočky Úřadu práce ČR (tj. v místě svého trvalého bydliště) formulář Žádost o přechod nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením. Je povinen se osobně dostavit ke správnímu orgánu s platným občanským průkazem, platným průkazem osoby se zdravotním postižením či průkazem mimořádných výhod. Je doporučeno s sebou vzít také rozhodnutí, kterým mu byl v minulosti průkaz osoby se zdravotním postižením či mimořádných výhod přiznán.


2. K vyplnění a podepsání podkladů pro vydání průkazu osoby se zdravotním postižením, které budou vytištěny přímo na místě pracovníkem ÚP ČR, je nezbytné mít také jednu barevnou průkazovou fotografii o rozměrech 35 mm x 45 mm, která odpovídá současné podobě.


3. Na základě vyplněných podkladů pro vydání průkazu osoby se zdravotním postižením správní orgán požádá Státní tiskárnu cenin, s. p., o vyrobení nového průkazu.


4. Po zhotovení a doručení nového průkazu na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR správní orgán telefonicky či písemně vyzve klienta k jeho převzetí. K převzetí průkazu OZP je vhodné se dostavit také osobně. Po zaplacení správního poplatku ve výši 30 Kč bude žadateli průkaz vydán. V případě, že se klient nemůže dostavit osobně a podepsat převzetí nového průkazu, může být průkaz vydán jiné osobě pouze na základě udělení plné moci s úředně ověřenými podpisy. Nezletilé děti může při převzetí průkazu zastoupit zákonný zástupce (rodič), klienty omezené či zbavené svéprávnosti pak zastoupí opatrovník na základě rozhodnutí soudu (nutno předložit).


Úřad práce ČR doporučuje klientům, aby si zkontrolovali také dobu platnosti svého parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením. Po vyzvednutí nového průkazu OZP se mohou v případě potřeby nového parkovacího průkazu obrátit na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě svého trvalého bydliště.
-red-



Design By Macik