Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Tři Juři a Tři kameně

V tém mojem psaní sa určitě nájde hromada chyb, slohových a aj pravopisných. Ono to bude aj tým, že mluvím, jak mně zobák narústl, a píšu, jak mluvím; nespisovně po našem. Ale jedna chyba vlastně asi néni chyba. Tři kameně je název jedného krásného místečka v Hostýnských horách, šak ho mnozí z vás znajú. Bylo to vlastně rozhraní tří panství a značily ho tři kameně. Od teho ten název. Ale co když už tam sú kameně enem dva? Je to ešče furt název? Patří tam to veliké písmeno?


Už hromadu roků sa scházáme třé portáši Juráši u Tří kameňů. Docházáme takej ze tří stran; od Tesáka, od Trojáka a od Rusavy. To by bylo aj v pořádku, ale co néni v pořádku, je to, že už tam néjsú ty tři kameně! Je to asi dva roky, co zme to zaznamenali poprvej. Nekeří zme sa ptali na úřadě v Bystřici a tak všelijak různě zme vyzvídali a jedna paní povídala, že préj to lesáci vzali na opravu. Tož nevím, proč by to lesáci opravovali, dyž nestíhajů spravovať lesní cesty. A proč by spravovali jeden, dyž všecky sú stejně staré, či né?


Oni nás majú nekeří za ochránce lesa (lebo máme nekeří zelené župice), a tak sa nás tam moc ludí ptalo, gde sa poděl ten jeden. No a mně je hlúpé furt říkať nevím, dyž su ten velitel tých portášů. Rád bych věříl, že je v opravě, ale při pomyšlení, že si ho kerýsi chytrák vystavuje doma na zahradě mezi svojima nakradeninama, doufám, že mu ruka upadne, zchromne, a dyž půjde lesem tak zakopne a pořádně si rozbije nos. Ať sa za ňho pak može chytiť a řécť si ,,Su normální? Copak sa to dělá, krasť takové věci?“
Nevěřím, že sa ten kameň objeví nazpátky, no ale co kdyby, ludé sú všelijací, takoví aj inačí.  

Jura Potočku kaprál



Design By Macik