Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Strom vánoční venkovní

V polovině listopadu, když se na radnici zrovna rozhodlo, že letos bude na náměstí stát desetimetrový smrk z rajnochovických arcibiskupských lesů, abychom ho mohli slavnostně rozsvítit a Mikuláš pod ním mohl rozdat dětem balíčky, objevila jsem ve fotoarchivu, ve složce označené František Chvatík dva snímky. Skauti stojí čestnou stráž u stromu zasazeného v dlažbě před radnicí, blízko dosud nepřestěhované sochy sv. Jana Nepomuckého. Na štokrlátku prosklená pokladnička do poloviny naplněná mincemi. Strom je ozdoben jen trochou sněhu a naproti němu, jak je patrné z druhého snímku, důstojní zástupci města –  jeden s nepokrytou hlavou asi právě hovoří. V pozadí za nimi vývěsní štít instalatérství Gregor.


Odkdy vlastně vánoční strom na bystřickém náměstí stává a co se kolem něj dříve dělo? Kde má tenhle zvyk kořeny? Co říkají městské kroniky z první poloviny 20. století?
Stručný zápis kronikáře Františka Růžičky, který by mohl být vysvětlením k nalezeným fotografiím, jsem vypátrala v kronice z roku 1933. Píše se tu: „Město převzalo protektorát nad dobročinnou akcí při vztyčování Vánočního stromu republiky o Vánocích před radnicí.“ Vánoční strom na náměstí samozřejmě mohl stávat už dřív, bez patronace města. Kdy to bylo poprvé, o tom kronika mlčí. Jisté ale je, že to nemohlo být dříve než v roce 1924. Tehdy totiž tradice stromečků na náměstích, Vánočních stromů republiky, u nás vznikla. Založil ji novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek. A předcházel tomu jeden dojemný a dnes už dost známý příběh.


Před Štědrým večerem 1919 se prý Rudolf Těsnohlídek spolu s přáteli vypravil do lesa u Bílovic nad Svitavou, kde tehdy žil, pro vánoční stromek. V lese uslyšeli dětský pláč a našli pod stromem opuštěné malé děvčátko, téměř zmrzlé. Dítě donesli na četnickou stanici. Zachráněné holčičky, která dostala jméno Liduška, se později ujala rodina Polákových z Brna. Na podporu dalších potřebných dětí nechal Těsnohlídek, inspirován také podobným zvykem z dánské Kodaně, rozsvítit 13. 12. 1924 na náměstí Svobody v Brně první Vánoční strom republiky. Pod ním se konala charitativní sbírka. Novinka se začala šířit ještě téhož roku. Své stromy hned ohlásila Jihlava, Tišnov, Znojmo, Klobouky u Brna a Blansko. O dva roky později se připojil Hodonín a po několika letech zřejmě i Bystřice pod Hostýnem.


Brněnský Vánoční strom republiky se stal historicky prvním vánočním stromem svého druhu na veřejném prostranství u nás. V ulicích německého Výmaru byl zas v témže roce poprvé v Evropě rozsvícen vánoční strom osvětlený elektrickými žárovkami. V téhle záležitosti však Evropu předstihla Amerika. První elektricky osvětlený stromeček zazářil na Madison Square Garden už v roce 1912.


Z dalších bystřických kronik se dá zjistit o místních Vánočních stromech republiky jen málo. „Dne 8. 12. 1947 se konala slavnost vztyčení Vánočního stromu republiky,“ zmiňuje se s velkou odmlkou dva roky po skončení druhé světové války kronikář František Růžička a svědomitě zaznamenává tutéž akci i v následujícím roce. „Dne 5. 12. 1948 konala se slavnost vztyčení Vánočního stromu republiky. Proslovy: zástupce okresního národního výboru Grygar, dr. Anna Vaňková za městský národní výbor.“ Charitativní sbírky pod vánočním stromem zřejmě v Bystřici skončily v roce 1950. Z toho roku pochází poslední zápis, který se o něm zmiňuje. „Dne 16. 12. 1950 byl vztyčen na náměstí před radnicí Vánoční strom republiky. Poprvé bez veřejné sbírky. Projev k zahájení – Vojtěch Gazda, předseda městského národního výboru.“

Vánoční strom na náměstí měla Bystřice i v pozdějších letech. Stával už ale na travnaté ploše před kostelem, zpočátku spíše v zatáčce směrem k zámku. Byl napojen na veřejné osvětlení a zdobívaly ho obarvené žárovky. Fotografický důkaz o tom se v archivu také našel. Zatáčka se dostala do záběru při příležitosti demolice hotelu Občanská záložna v zimě na začátku 70. let 20. století.


Na náměstí před radnici, do nově vydlážděného prostoru, odkud zmizelo parkoviště, se vánoční strom vrátil až v roce 2002. Tehdy se kvůli opravám zámku musel nutně kácet patnáct metrů vysoký a třicet let starý smrk ztepilý rostoucí v zámeckém příkopu blízko věže. Bystřickým bylo líto se s ním hned rozloučit, a tak se stal městským vánočním stromem. Od té doby se už vánoční stromy před radnici vracely. V roce 2004 sice město vysadilo před kostel čtyřmetrovou douglasku ze Zahájeného, aby pro příští léta hrála roli živého stromku k vánočnímu zdobení, ale jehličnan příliš neprospíval a stál jaksi stranou všeho dění. Myšlenka se neujala. Zato vznikl nápad pořádat každý rok na začátku adventu slavnostní rozsvěcení vánočního stromu s bohatým programem, výstavou obrázků, příjezdem Mikuláše, s čerty a nadílkou. Historicky první společné rozsvěcení novodobého vánočního stromu se konalo 4. prosince 2008 na Masarykově náměstí. Město se u něj každoročně schází jako ve společném pokoji. Je symbolem srozumění a radostného očekávání…
msch

Co nového letos svítí?

Světelné zdobení tentokrát získají i nové stromy v Dolní ulici. Město pořídilo v rámci postupné výměny starého vánočního osvětlení za nové světelné LED řetězy (42.000 Kč), „padající světla“ na vánoční strom (17.000 Kč) a nové LED závěsy dlouhé 10 m a vysoké 1,5 m (13.300 Kč), které rozzáří průčelí zámecké věže. Přikoupen byl světelný kabel a náhradní žárovky za 12.000 Kč.  



Design By Macik