Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Malé povídání o velkém bále

Sedmdesát holubiček se vznáší nad improvizovaným parketem uprostřed sportovní haly ověnčené modrotiskem. Pod nimi se tísní více než tři stovky krojovaných tanečníků. Slavnostní polonézou byl právě zahájen desátý  Vševalašský bál.
V roce 2007 Petr a Jiří Stanovští poprvé sezvali příznivce valašského folkloru na jeden parket do Bystřice pod Hostýnem. Nastartovali tak úspěšnou tradici setkávání Valachů na Vševalašských bálech. Původně prý snad kvůli obnově valašského genofondu. Ať už byly jejich pohnutky jakékoliv, po devíti úspěšných ročnících se bál vrátil na místo svého vzniku, zpátky do Bystřice. A tak Valaši z Klobučanu, Vsacanu, Jasénky, Rusavjanu, Radhoště a Bartošova souboru, členové Valašského sboru portášského, stejně jako další zástupci četných dalších moravských a slezských souborů našli cestu do Bystřice na desátý Vševalašský bál 6. února 2016.


Slavnostní polonézou zahájili společně všichni krojovaní krátce po osmé hodině večerní, hala se ale začala plnit už krátce po půl sedmé a brzy bylo vyprodáno. A v okamžiku, kdy si po polonéze předali pořadatelské žezlo mezi městy starostové Robert Stržínek z Valašského Meziříčí a Zdeněk Pánek z Bystřice pod Hostýnem, rozjela se zábava naplno. Tanečníci pozvaných valašských souborů předvedli divákům různé charakteristické varianty specifických valašských tanců jako je Valaská, Zvrtaný či Stará uherská, a potom už parket ovládli „civilní“ tanečníci.


Ožil ale i parket v prvním patře, na své si přišel opravdu každý. A kdo chtěl obrázek na památku, nechal se zvěčnit ve valašském Paščekozachycovači – stylovém fotokoutku. Na tři desítky tanečníků se pak před zaplněnou halou utkaly v odzemku a slečny své hrdiny odměnily nadšeným potleskem.


Čas utíkal jako o život. Byla půlnoc. Tentokrát ji ohlásila sportovní časomíra nad hlavami tanečníků a jako obvykle se strhl zuřivý boj. K vidění byly vskutku akrobatické výkony a holubičku vybojovali jen ti nejlepší. Odměna byla sladká. Za holubičku hubička. Cérky jimi nešetřily.


Pak se znovu soutěžilo. Tentokrát o krásné ceny ze Švrčkova pokladu, a když byly všechny rozebrány, hala si poplakala. Smíchy. Všichni přítomní společně pochovali basu, fašank je přece fašank, nic naplat. Naštěstí měla basa Barunka na bystřickém bále dostatek důstojných zástupců, a tak se do třetí hodiny ranní tancovalo na horním i dolním sále a lidové písničky se kulturním domem nesly ještě dlouho potom.


Ale všemu jednou odzvoní. Přece jen přišel čas se rozejít. A uklízet. Bystřičtí valaši jsou ale skvělá úklidová četa. Tedy vlastně i chystací. V rekordním čase halu i taneční sál v pátek připravili, v ještě rekordnějším čase ji pak v neděli nad ránem uklidili. Za pět minut šest byla hala připravena znovu pro sportovce a po Vševalašském bále zbyly jen utancované nožky, krásné zážitky a hromady fotek.
Alžběta Vejrostová



Design By Macik