Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Cena pro Jarmilu Schuskovou

Představitelé Zlínského kraje v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem letos u příležitosti Dne učitelů ocenili nejlepší pracovníky ve školství za jejich významný přínos pro výchovu a vzdělávání mladé generace a za dlouhodobou kvalitní práci. Předávání cen se uskutečnilo ve sloupovém sále Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Zlínský kraj oceňuje učitele na základě nominací, které zasílají starostové měst a obcí nebo přímo ředitelé škol. V letošním roce bylo předloženo 45 návrhů a sošku sovy, symbol moudrosti, nakonec získalo 18 učitelů. Cena byla tentokrát udělena také Mgr. Jarmile Schuskové ze Základní umělecké školy v Bystřici pod Hostýnem. Je přitom již druhou oceněnou osobností z bystřické ZUŠ. V roce 2007 získala toto ocenění Jaroslava Navrátilová.


Jarmila Schusková začala hrát na klavír v Lidové škole umění v Bystřici pod Hostýnem a poté studovala na Konzervatoři v Kroměříži hru na příčnou flétnu. Po jejím absolvování pokračovala ve studiu na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Vysokoškolská studia ukončila v červnu 1969. Svou pedagogickou praxi zahájila již v roce 1964 na bystřické LŠU. Po pětiletém působení v  Bystřici se provdala a vyučovala v Krnově a Přerově. Pro své náboženské přesvědčení a morální postoje nemohla v letech 1976–1982 vykonávat učitelskou profesi. Pracovala v bystřických papírnách. Krátce učila v  Otrokovicích a působila ve Státní filharmonii Gottwaldov. V roce 1991 se vrátila do Bystřice pod Hostýnem a na naší škole doposud vyučuje hru na příčnou a zobcovou flétnu.


Desítky absolventů pod jejím vedením získaly lásku k hudbě a ke hře na flétnu. Osm žákyň podnítila svým entuziasmem natolik, že se rozhodly ke studiu na konzervatoři. Své nadšení a dovednosti v hudebním umění předává svým žákům dodnes. Ti získávají ocenění v sólové i komorní hře nejen v krajských, ale i v ústředních kolech celostátních soutěží ZUŠ (v roce 1997 Uničov, roku 2000 Uničov, 2001 Vysoké Mýto, 2003 Uničov, 2006 Vysoké Mýto, 2007 Vysoké Mýto, 2010 Liberec, 2012 Kladno). Reprezentují nejen naši školu a město, ale i celý Zlínský kraj. Pro dlouholetou praxi a výsledky ve výuce je vyhledávanou a uznávanou členkou porot soutěží základních uměleckých škol. V rámci celoživotního vzdělávání je stále otevřena novým metodickým trendům a poznatkům v oboru.


Ve svých žácích objevovala nadání, nadchla je pro hudbu a ta se pak stala jejich neodmyslitelnou součástí. Pokud nepokračují ve studiu hudby, jsou členy komorních sdružení nebo amatérských orchestrů. Podle vzpomínek jejích žákyň, vládla vždy v hodinách příjemná atmosféra naplněná pocitem z dobře odvedené práce a smysluplně využitého času. Hodiny byly protknuty laskavou motivací a snahou o co možná nejlepší výsledek. Z každého vždy dokázala dostat to nejlepší. Často seděli rodiče mezi posluchači na koncertech upřímně dojati výkony svých dětí. V žácích vždy pěstovala zdravou soutěživost a týmového ducha, který se projevil mnoha cenami v soutěžích komorních souborů. I po letech se bývalé žákyně setkávají.  Při příležitosti kulatých narozenin v roce 2014 připravily své učitelce jubilejní koncert (viz. Zpravodaj 1–2/2015).


Jarmila Schusková je výraznou osobností naší školy. Založila silnou flétnovou tradici, na kterou se snaží navázat tři její žákyně, dnes již učitelky ZUŠ Bystřice pod Hostýnem. Dvě z jejích žákyň vyučují na konzervatořích v Kroměříži a v Brně. Pedagogická činnost je a vždy byla nejdůležitější součástí jejího života. Je vzorem mnoha kolegům nejen v naší škole. K učení přistupuje s radostným zaujetím a nadšením, které přenáší na své žáky i kolegy.
Blahopřejeme k ocenění a přejeme hodně zdraví!


Za kolegy
Pavla Caletková



Design By Macik