ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letní folklorní kino na Podhostýnském září

Součástí komorního festivalu lidové hudby a tance Podhostýnské září bude 2. 9. 2016 také zcela nový a lákavý program – Letní folklorní kino.

V krásných kulisách zámku v Bystřici pod Hostýnem můžete prožít příjemný pozdně prázdninový víkend. Festival Podhostýnské září odstartuje už v pátek večer promítání letního folklorního kina přímo na nádvoří. Pojďte si užít krásnou podívanou a užít si krásné slovácké písničky se sklenkou dobrého vína.
"Chceme návštěvníkům letos v rámci pátečního programu nabídnout něco nového a jiného. Zpravidla u nás páteční festivalový večer patřil koncertu některého z moravských  folkových zpěváků. Letos jsme ale sáhli po něčem úplně jiném a věříme, že se to návštěvníkům festivalu bude líbit," zve na novinku ve festivalovém programu jeho ředitel Petr Stanovský. Má přitom na mysli dva filmy, které na motivy lidových balad či životních příběhů natočili členové spolků ve Strání a ve Strážnici.


Ti, kdo zavítají na páteční program, uvidí film Chodíval Matúšek, který v roce 2013 natočili členové občanského sdružení Smedoma. "Naše zpracování balady Chodíval Matúšek jakousi novodobou formou prezentace ochotnického divadla a zpívané folklórní balady doprovázené žánrovou kombinací lidové a populární hudby. V baladě vystupují výhradně obyvatelé Strání a to členové FS Javorina, ochotníci divadelního souboru Karla Högera, zpěvačky a zpěváci sborů Netáta a SEN. Chceme upozornit na krásné lidové příběhy zpívané v obci Strání. Tyto písně jsou prezentovány často ve zkrácených verzích, protože kvůli své délce většinou logicky nezapadají do konceptů folklórních programů. V konkurenci profesionalizovaných vystoupení dnešních folklórních souborů by mohly balady o desítkách slok diváka nudit. Musíte mít na ně klid, čas a náladu. Pak se můžete zaposlouchat sloku po sloce do rozmanitých příběhů. Potom si třeba uvědomíte, co lidi trápilo v každé době a jak aktuální tyto příběhy mohou svým způsobem stále být," zvou ke shlédnutí filmu jeho tvůrci.


Nebude to ale jediný film, který v pátečním programu diváci uvidí. "Tím druhým, snad ne tolik vážným, ale spíš odlehčujícím a veselým bude film Kača spolku Obrázky ze Strážnice. Oba filmy jsou i pro náš soubor Rusava velikou inspirací, sami bychom jednou rádi podobný projekt realizovali," říká organizační vedoucí souboru a člen pořádajícího výboru Jan Stanovský.


Film Kača je prvním počinem projektu Vandrovali hudci, který realizují folklorní nadšenci ze Strážnice a okolí sdružující se ve spolku Obrázky ze Strážnice. "Vandrovali hudci je série krátkých filmů z prostředí jižní Moravy odehrávajících se na přelomu 19. a 20. století. Tři hudci putující různými vesnicemi na Slovácku se v každém díle připletou k nějakému příběhu. V některých jsou pouze pozorovateli, v jiných aktivně přispívají k rozuzlení zápletky. Prvním dílem je právě film Kača. Úspěch filmu - vyprodaný kinosál KD ve Strážnici, velmi příznivé reakce a velká poptávka po DVD a dalším promítání - nás utvrdil v tom, že jsme se dali na správnou cestu a že má rozhodně smysl v práci pokračovat. Během roku 2016 bude natočen další díl seriálu s názvem O polepšení vdovca," lákají i na druhý film jeho tvůrci ze spolku Obrázky ze Strážnice.
Celý večer tak bude na zámku v Bystřici patřit regionu Slovácka. K tomu patří i Strážnická cimbálová muzika Michala Miltáka, která bude celý program provázet krásnou lidovou hudbou k tanci i poslechu a dokreslí tak atmosféru večera. A na Slovácku také nemůže chybět kvalitní víno. Letos se jeho příznivci mohou těšit na výborné víno z produkce vinařů z obce Perná na úbočí Pálavy.

Alžběta Vejrostová


Fotografie


Design By Macik