Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hloubání prázdninové v Knihách raportních 2

Přestože prázdniny jsou čerstvě za námi, dáváme se ještě jednou do zvědavého listování starými Knihami raportními, v nichž jsou strážnickou rukou a stylem zapsány přestupky někdejších bystřických i přespolních občanů. A dostáváme se k začátku první světové války. Strážníci tehdy čím dál častěji řešili přestupky týkající se porušování nočního klidu v restauracích a po cestě z nich a s tím související alkoholismus (nejvíc se jich objevuje pravděpodobně v roce 1915). Poněkud překvapivě (na tehdejší i dnešní dobu) může působit poměrně častý výskyt záznamů typu „nic zvláštního se nestalo“.

Občané pod obraz

21. 7. 1914: Z. z Blazic našel jsem o 12. hodině v noci ležet na trakaře opilého pod obraz, ráno jsem ho pustil, tak mně nadal, tak jsem ho zavřel znovu.
5. 9. 1914: U Battů (hostinec, pozn. red.) otevřeno do 5 hodin!! (dvojité podtržení i vykřičníky jsou červené, pozn. red.), hosté odešli.
16. 10. 1914: Pan K., obchodník, dostavil se o půl deváté večer na strážnici a udává, že synek pana S., obuvníka, a synek Š. vypustili z bečky paní F. asi 8 litrů kořalky a žádá o náhradu.
25. 10. 1914: O půl deváté hodině večer ležel I. H. před Macfeldovým zpitý tak, že nemohl ani kroka udělať. Tak jsem ho dal do radnice vyspat.
4. 8. 1915: Večer o devíti hodinách jsme s H. vytáhli z potoka V. P. před Zemanovým na Kamenci.
26. 9. 1915: O půl jedenácté hodině v noci jsem zavřel opilou H. ze Sovadiny, co pan starosta našel ležeti v ulici Pod zámkem v chrástě u skleníka.
27. 2. 1917: U Bakalíků (hostinec, pozn. red.) se svítilo do třičtvrtě na dvanáct. Když sem tam přišel, nebyl tam žádný, jen ženské poklízely.

K často řešeným případům patřilo také lehkomyslné odkládání různých břemen na neosvětlených místech, kde za tmy mohla způsobit zranění.


Nepořádníci
23. 8. 1914: V noci někdo v Zahájeném dal velké kameny na chodník, přes které p. O. s p. ředitelem S. opackovali po 10. hodině v noci. Naštěstí nepřišli k úrazu. Strážník N. nechal hned v noci o jedenácté a čtvrt hodině kameny z chodníku odhoditi.
1. 9. 1914: Doneseno dřevo asi 7 m dlouhé netesané na chodník za továrnou p. rady Z. K místu bylo kus vlečeno dle rýh v zemi.
20. 10. 1914: Jak jsem šel domů ráno ze služby dne 20. t. m., tak bylo v Zahájeném na Aleji pod mostkem od Černého potoka naloženo třema řadama ty kameny, co tam zbyly od rekulace. Kdyby tam v noci býval někdo šel, tak se mohl velice pošramotit. Kameny jsem z cesty odhodil.

Odhazovači
6. 6. 1917: Při obchůzce v policejní hodině byl jsem pod zámkem od pana starosty ponaučen, bych každého chodce noční dobú, který by odhodil hořící cigaretto neb doutník, napomenúl, by jej uhasil z důvodu vzniknutí požárů. Zároveň byl napomenut ml. pan Š. od pana starosty v okamžiku při činu, když hořící cigaretu odhodil.

Stěžovatelé
7. 10. 1910: J. V. má neustále devět kachen na trávníku u zahrady pana rady H.
28. 12. 1910: Obchodnice M. si stěžuje, že jí sousedka S. vylívá špínu v noci po zdi, roletách i po oknech, přičemž ji jednou zastihla. To vše snad dělá ze zášti.
1. 11. 1911: Dostavil se K. R. a udává následující: Dne 31. 10. 1911 L. N. natrhl ucho chlapci R. a pak žena N. chodí do mého bytu, když my jdeme do práce, pochodí celé stavení a nahlédne do každého kouta. Proto se obávám, že mě přivede do nějakého neštěstí.
8. 9. 1914: O půl deváté došla paní R. a udala, že půjčila A. Z. hanáckou sukni v ceně 10 korun a jmenovaná ji navrátiti nechce. Žádá tedy o předvolání.
3. 12. 1914: Dostavil se pan N. a udává, že J. přišel k němu a říkal, že mu jeho pes roztrhl kalhoty. Pan N. má na to svědky, že J. napřed psa kopl a říkal, že kdyby ho ten pes kousnul, že by si pana N. podal.
16. 3. 1917: O desáté hodině večer přišla na strážnici sl. Ž. B. a pravila, že po několik večerů již nějací mladíci tropí vždy večer o půl deváté povyk a jim že stahují vždy rolety a dnes že takovým způsobem to učinili, že vyběhli ven myslíce, že mají okno rozbité.
7. 7. 1917: V 8 hodin večer přišla na strážnici paní A. S. z Bystřice a udává, že paní V. se svojí pomocnicí paní H. z Kamence chodějí na její roli a při trhání trávy jí poškozují oves. Žádala, by jí tráva hned vrácena byla a dotyčné shora uvedené předvolány a napomenuty byly.

Ukrutníci a zloději
29. 10. 1910: Na žádost pana přednosty byl K. Z. zatknut pro výtržnosti ve vlaku. Týž vyhrožoval, cestujícím v kupé revolverem, ráno byl odevzdán c. k. četnictvu. Ve vězení celou noc tloukl a lomozil.
20. 10. 1914: O třech hodinách v noci přepaden byl pan L., traťmistr ze zdejšího nádraží, od F. P. a ještě jednoho neznámého na náměstí a potlučen byl, až byl okrvácen. Pak dostavil se pan J. K. a udává, že ho potloukl pan L. Pronásledoval jsem oba, by mě neunikli. U pana P. se zavíraly dveře, tak to byl jistě on. Pak jsem nalezl na místě srážky polámaný čagan, který jest na strážnici a patří panu F. P.
27. 2. 1917: O půl deváté v noci dostavil se na strážnici kupecký učeň paní H. a hlásí, že u nich zvoní zvonek a nejspíš jsou tam zloději. Odebral jsem se hned i s pomocným hlídačem Z. a prohlídl jsem celý dům, ale nenalezl jsem žádné stopy po zlodějích. Že zvonek zvonil, dá se vysvětliti tím, že dveře byly špatně přilehlé a následkem tlaku vzduchu zvonek zvonil.
4. 7. 1918: Paní poštmistrová Z. udává, že její cerušce dospělá dle udání cerušky ženština z úška vzala zlatou náušnici s pěti modrými kamínky, se slovy – počkala, já jí dám desetihaléř. Paní poštmistrová žádá, by to bylo vyvěšeno na tabuli, že ceruška ztratila náušnici, poctivý nálezce by ji proti odměně vrátil, že možná se takovým způsobem prozradí.

Ničitelé přírody


30. 6. 1916: Dnes večer lámal J. M. z lípy u potoka haluze silné a pak teprve trhal lipový květ.

Akce hasičské

18. 6. 1917: V noci o půl jedné hodině vypukl požár v Lipové a shořela stará stodola. Byl strážmistrem Š. městský sbor hasičů zalarmovaný a odjel, jak řečeno bylo dříve, nežli hasičský sbor továrny Thonetové. Městský sbor hasičů přijel na místo požáru, ale neúčinkoval... Nařídil velitel pan K. sboru městskému, aby se jelo zpět do Bystřice.
8. 11. 1918: V zámecké přední budově v jednom pokoji vzňal se papír na kamnech a žádného tam nebylo uvnitř. Šli jsme tam se žebřem a J. vnikl oknem dovnitř. Dveře pokoje byly uzamčené. Po vyšetření, že další neštěstí se již státi nemůže, jsme se vrátili.

Prohřešky strážnické
10. 8. 1916: Následkem, že musel H. hlídati v zámecké jízdárně obilí, které bylo dovezeno z pohořelého mlýna p. H., neobcházel tento hodiny.
20. 6. 1917: Ponocný čís. I. H. nerozsvítil na strážnici venku lampu. Až v 11 hodin jsem jej upozornil ze spánku, že již jest 11 hodin. Jiného nic zvláštního se nepřihodilo.

Se vznikem republiky došlo na čas k reorganizaci strážnictva. „Národní stráž“ posílily v období bujarých oslav zániku Rakouska-Uherska a ustavení nového státu občanské hlídky. Jejich „fungování“ ilustrují následující dva záznamy. Vzhledem k tomu, že první z nich se pravidelně opakuje, uvádíme jej bez data:
Služba národní správně vykonaná, občanská hlídka pana X. (jméno se vždy mění podle aktuálního rozpisu služeb, pozn. red.), který se nedostavil.
8. 11. 1918: Služba národní stráže správně vykonaná, na občanskou hlídku se nedostavil pan F. Poslal sice svého učedníka, který přišel o tři hodiny později, ale poslal jsem ho hned pryč, by přišel podruhé včas.
Připravila: - eda-



Design By Macik