Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dětská policie rozdávala jablka a citróny

V průběhu dubna 2010 uskutečnila Městská policie Bystřice pod Hostýnem několik dopravně výchovných akcí pro děti místních základních škol. Akce byly zaměřeny na děti ve věku kolem 10 let, které mají v učebních osnovách dopravní výchovu a se získáním cyklistického průkazu se poprvé v životě stávají účastníky stále hustšího a nebezpečnějšího silničního provozu.


Děti si mohly zkusit, jaké to je být městským policistou. V doprovodu svých učitelů se účastnily měření rychlosti na označeném úseku městské komunikace – tím byl konec Sušilovy ulice při výjezdu na Hranice. Žáci si mohli vyzkoušet i měření rychlosti s použitím speciálního radaru, který dokáže určit rychlost vozidla a při překročení povolené rychlosti hříšníka rovnou vyfotí. Dostali reflexní bezpečnostní vesty a společně s policistou mohli oslovovat zastavené řidiče a odměňovat je podle rychlosti jejich jízdy buď pochvalným jablíčkem, nebo pořádně kyselým citrónem, k němuž pak policista přidal i blokovou pokutu za překročení rychlosti. Jablíčka šla na odbyt velmi rychle. Vzorní řidiči, které po zastavení obklopila skupina dětí s policistou a případně i fotografem, byli sice vždy hodně vyděšení, jablíčko za dodržení 50kilometrové rychlosti v obci pak už ale přijímali s úsměvem a ulehčením. Citrónů se na označeném úseku pravda mnoho nerozdalo, ale všechny přece jen v pytlíku nezůstaly.


Učitelé upozorňovali děti také na chování kolemjdoucích chodců a cyklistů v provozu. „Podobné akce pomáhají dětem lépe se orientovat v dopravní výchově, zaujmou svou praktičností a možností vyzkoušet si na vlastní kůži práci policisty, pochopit její smysl a podívat se na problémy silničního provozu tak trochu z druhé strany. Navíc mohou podobné akce přispět i ke srovnání vztahu policista – budoucí řidič,“ uvedl velitel Městské policie Bystřice pod Hostýnem Radek Sigmund. 
                                      

msch


Řidiči, jezdíte kolem nás bezpečně?
Naše škola je u hlavní silnice, mnohdy kolem ní projíždí spousta aut, že nemůžeme ani přejít na druhou stranu. V zimě se dokonce tvoří kolony nákladních aut, protože po zledovatělé vozovce nevyjedou s nákladem do kopce.
V dubnu se téměř všechny třídy zúčastnily projektu „Dětská policie". Byla to velmi zajímavá akce spolupráce dětí s městskou policií, nevadil nám ani déšť. Nejenže jsme blíže poznali příjemného velitele městské policie, ale viděli jsme i reakce řidičů při tom, když byli napomenuti za rychlou jízdu a museli zaplatit vysokou pokutu. Od nás, "dětské policie", dostávali řidiči jablko za bezpečnou jízdu a citron za vysokou rychlost.
Akce se nám všem moc líbila, děkujeme za ni a těšíme se na další.
 
                                                                                                                          Žáci 4. a 5. ročníku ZŠ pr. a ZŠ sp. B. p. H.
                                                                                                                          tř. uč. Mgr. Dagmar Míčková



Design By Macik