Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



„Kino po o“ zaplnilo bystřický kinosál

Od listopadu do dubna nabízí bystřické kino odpolední víkendová představení pro rodiny s dětmi. Jednou měsíčně se pod hlavičkou „Kino po o“ uskuteční projekce filmu rozšířená o doprovodný předprogram. Rodiče s dětmi tak budou moci strávit v kině vpodstatě celé odpoledne.


Sérii (až na jeden případ) nedělních projekcí organizuje Okrašlovací a zábavní spolek Bystřice pod Hostýnem. První a hned velmi úspěšnou projekcí byla evropská koprodukční výprava do říše keltských mýtů Píseň moře, která byla v roce 2014 nominována na Oscara za nejlepší animovaný film roku.


Bystřické kino nemůže kvůli chybějícímu technickému vybavení promítat novinky, rozhodli jsme se proto sestavit dětský program z filmů z různých období a různých regionů – na Píseň moře naváže německo-americká klasika Nekonečný příběh (v sobotu 17. 12.). Doufáme, že velké plátno přiláká do kina i ty, kteří již film viděli mnohokrát doma. Na rok 2017 je v plánu film japonský – oscarová Cesta do fantazie, český – pokud to bude možné, promítneme současnou novinku Lichožrouti, ke které bychom rádi uspořádali debatu s tvůrci, a americký film V hlavě. Poslední dubnový film naší série si vyberou samotní diváci. Hlasovat budou moci ale pouze pravidelní návštěvníci kina na každé z projekcí.


Do „Kina po o“ nechceme ale lákat pouze na filmy. Každý film bude mít svůj tematický předprogram, během kterého budou mít děti čas se vyřádit a dospělí si snad popovídají se známými. „Kino po o“ chce být akcí, kde se lidé budou rádi setkávat tak trochu bez ohledu na právě promítaný film. K tomu přispěje i plánované občerstvení v předsálí.


Doufáme, že se nám podaří vytvořit skupinu příznivců, která nám bude oporou v dalších snahách oživit bystřické kino. Věříme totiž, že jednosálové kino na malém městě může fungovat – dosvědčují to ostatně příklady z celé republiky (namátkou Řevnice, Boskovice, Veselí nad Moravou, Nový Bor) nebo ze Slovenska (Bytča), ze kterých chceme čerpat inspiraci. Aby kino na malém městě neskomíralo, musí nabízet více než nové filmy (ačkoli i to by v případě Bystřice byl velký a také finančně nákladný krok). Naším prvním pokusem o něco podobného je právě „Kino po o“. Pokud bude úspěšné, chtěli bychom vymyslet atraktivní program i pro jiné okruhy diváků. Pokud nám chcete pomoci, připojte se k nám na facebooku a samozřejmě choďte do „Kina po o“.


Prvním náznakem, že se nemusíme v našem předpokladu mýlit, bylo ostatně i úvodní setkání. Předposlední listopadovou neděli se v bystřickém kinosále sešlo 120 diváků. Děti si vyrobily z balónku, hadice a kusu pvc-trubky  vlastní parníkovou sirénu a společně si následně odtroubily začátek „mořského“ filmu, který mnohým ukázal, že animovaný svět lze rozehrát na mnoho jiných způsobů, než jaké nabízejí velké hollywoodské produkce (nic proti nim, i proto máme na programu film V hlavě).
Již teď se těšíme na vaši další návštěvu v sobotu 17. 12. přijďte na Nekonečný příběh!
OZS



Design By Macik