Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Začínáme s komunitním plánováním sociálních služeb

První veřejné setkání ke komunitnímu plánování sociálních služeb (KPSS) se v Bystřici pod Hostýnem uskutečnilo 10. prosince 2009 v sále Společenského domu Sušil. Uspořádaly ho pracovnice odboru sociálních věcí ve spolupráci s projektovou manažerkou města Bc. Gabrielou Mikeškovou. Cílem setkání bylo seznámit zainteresovanou veřejnost s podstatou a smyslem komunitního plánování, vyslechnout zkušenosti z dobré praxe pozvaných hostů a seznámit se s projektem, který je v této oblasti připraven pro Bystřici pod Hostýnem. Otevřeného setkání se zúčastnilo několik desítek zástupců bystřické veřejnosti, zejména z řad charity a sociálních služeb, senioři a osoby se zdravotním postižením, novináři. Jako hosté vystoupili Roman Haken, ředitel Centra pro komunitní práci střední Morava a člen předsednictva Evropského hospodářského a sociálního výboru, a Ing. Jitka Zajacová, vedoucí Odboru sociálních věcí MěÚ Šternberk. Občany pozdravil také starosta města Mgr. Zdeněk Pánek.


Pan Haken hovořil zejména o podstatě  komunitního plánování, poukázal na důležitost účasti místní veřejnosti v rozhodovacím procesu a nutnost vytvořit prostor pro její účast (dotazníky, ankety, veřejná jednání, pracovní skupiny). Jak uvedl,  plánování by mělo přinést odpovědi na tyto tři základní otázky: 
- jaké služby občané města potřebují;
- jakým způsobem je možné tyto služby poskytovat;
- kolik vše bude stát.
O vlastní praxi v komunitním plánování ve Šternberku pak informovala Ing. Zajacová. Podle jejích slov probíhá komunitní plánování sociálních služeb ve Šternberku již 4. rok a cílové skupiny zde tvoří senioři, Romové, osoby se zdravotním postižením a matky s dětmi. Vyzdvihla spolupráci se starosty 21 přilehlých obcí, se studenty, kteří pomáhají při dotazníkovém šetření, s médii. Za velmi důležitou označila podrobnou analýzu místních poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb, jejíž výsledky byly později shrnuty v katalogu. Šternberský odbor sociálních věcí pořádá podle jejích slov veřejná setkání poskytovatelů sociálních služeb i hovory s uživateli služeb. Všechna setkání se snaží účastníkům zpestřit kulturním vystoupením či občerstvením.  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, který ve spolupráci s poskytovateli a potenciálními uživateli vznikne, je pak předložen zastupitelstvu a městské radě ke schválení.
Na závěr svého vystoupení Ing. Zajacová shrnula konkrétní výsledky KPSS ve Šternberku. Město vybudovalo odpočinková místa pro seniory, podle jejich přání vybavilo označené lokality lavičkami. S použitím dotace z Evropských fondů vybudovalo objekty chráněného bydlení pro těžce zdravotně postižené. Posílena byla průchodnost města, vznikla nová bezbariérová místa. V září 2010 pak Šternberští dokončí stavbu bydlení pro matky a otce s dětmi v tísni, na částečný provoz získali dotace z EU. Na základě setkání uživatelů sociálních služeb nakonec ve Šternberku vzniklo i ochotnické divadlo ŠOK. Jak zdůraznila Ing. Zajacová, komunitní plánování se u nich ujalo a služby se ve Šternberku rozvíjejí, jak chtějí občané.

Jak bude postupovat komunitní plánování sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem
O tom na setkání informovaly vedoucí místního odboru sociálních věcí  Marcela Vegrichtová a projektová manažerka města Bc. Gabriela Mikešková. Obě úzce spolupracují také s Šárkou Jelínkovou, předsedkyní městské komise pro sociální věci a rodinu. Městská rada odsouhlasila KPSS v srpnu 2008, v říjnu pak i zastupitelé. Během roku 2009 byl připravován projekt a město vyčlenilo ze svého rozpočtu na komunitní plánování sociálních služeb částku           100.000 Kč. V březnu 2009 byla navržena organizační struktura KPSS a vznikla tzv. základní triáda: zadavatel – Marcela Vegrichtová, vedoucí Odboru sociálních věcí MěÚ B. p. H., poskytovatel – Ing. Pavel Pilmajer, ředitel Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem, zástupce uživatelů – Pavel Hejcman, bývalý starosta města, senior.


Bc. Gabriela Mikešková ve spolupráci s odborem sociálních věcí zpracovala grantový projekt s názvem „Plánování rozvoje sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem“. Koncem srpna byla podána žádost o finanční podporu do operačního programu „Lidské zdroje a zaměstnanost“. Tato projektová žádost byla zaregistrována a následovalo hodnocení podmínek přijatelnosti, které projekt splnil. Dostal se tak do dalšího, posledního kola hodnocení, v němž byl úspěšný, a navíc splnil i věcné hodnocení. Jsme velmi rádi, že se žádost dostala až do tohoto posledního kola, ale vyhráno ještě nemáme. Na konečné výsledky budeme čekat až do  11. února 2010, kdy zasedne komise rozhodující o tom, které projekty doporučí k finanční podpoře, které se dostanou do zásobníku projektů pro další výzvu, a které budou naopak nedoporučeny a vyřazeny. Konkurence je velká. Svědčí o tom 250 projektů podaných do této výzvy, na kterou je alokováno pouze 108 milionů Kč.


Město žádá o 2,8 milionu Kč na to, aby bylo možné zefektivnit systém sociálních služeb odpovídající místním specifikům, zvýšit jeho dostupnost, kvalitu a kontrolu. Cílem projektu je tedy zavedení a realizace procesu plánování dostupnosti sociálních služeb.
Prostřednictvím metody komunitního plánování sociálních služeb bude v rámci projektu zpracován střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na Bystřicku. Proces komunitního plánování bude realizován s ohledem na regionální rozložení poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb, které není omezeno pouze katastrem města. Proto bude v projektu zohledněno i 13 okolní obcí spadajících do správní působnosti města Bystřice pod Hostýnem. Projekt bude podporovat rozvoj místního partnerství v oblasti sociálních služeb a bude založen na vzájemné spolupráci zadavatelů, poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb. Tito budou společně plánovat zajištění dostupnosti a kvality sociálních služeb pro cílové skupiny projektu.


V rámci projektu vzniknou dvě pracovní skupiny: jedna pro osoby se zdravotním postižením a druhá  pro děti, mládež a mladé dospělé. Cílové skupiny se aktivně zapojí do plánování budoucí podoby sociálních služeb a budou mít možnost prosadit své zájmy a potřeby. Činnosti pracovních skupin bude koordinovat řídící skupina projektu ve spolupráci s koordinátorem a metodikem projektu. Realizace akce také přispěje k rozšíření povědomí obyvatel o sociálních službách, bude vytvořen katalog poskytovatelů sociálních služeb a střednědobý plán rozvoje sociálních služeb. Veřejnost bude mít možnost vyjádřit se k nabídce sociálních služeb prostřednictvím dotazníků, anket a veřejných projednání. Uživatelé a poskytovatelé služeb budou mít díky akci možnost podílet se na plánování budoucí podoby služeb.
Tolik ve zkratce k projektu: „Plánování rozvoje sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem“.
                gm, msch



Design By Macik