Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Příběh, který nikdy nekončí

Večerní slunce barvilo město do ruda. Jakoby v očekávání dramatických událostí vytvořila hra světel na obloze krvavou scenérii. Nikdo z nás netušil, co nám přinese dnešní schůzka oddílu. Po skončení jsme měli zamířit do městské knihovny, kde pro nás měla Jandita zajímavý nález. Byla to prastará kniha s prázdnými stránkami a v ní vložená  mapa cesty do říše Fantazie. Pochopili jsme, že nás někdo potřebuje.


  Na staré mapě byl zámek a na něm vyznačený vstup, tajemné volání, kterému nešlo odolat. Společně jsme jej následovali. Před zámkem jsme si nebyli moc jisti, jestli jdeme správně, ale pak jsme se rozhodli, že starý tunel nemůže vést jinam než do Fantazie. Jeden za druhým, celá parta zmizela v temném tunelu.


Na druhé straně podivná místnost a ještě podivnější člověk ve  fraku a buřince, vše osvětlené jen svíčkami. „Kde to jsme?“ ptáme se navzájem. „Vítám vás v říši fantazie, jsem Knihomol,“ představil se ten podivník. S otevřenou pusou posloucháme, co se vlastně všechno ve Fantazii semlelo. Temná Nicota ji sžírá den za dnem. Lidé již nemají představivost a to dodává sílu Nicotě. Najednou slyšíme srdceryvné vytí a skřeky. Společně v nedaleké místnosti nacházíme uvězněného Hejkala, Knihomolova přítele. Konečně vidíme jak vypadá zlo páchané Nicotou a jejími temnými bojovníky. Hejkal je přikovaný řetězy ke stěně vlhkého sklepení. Rychle jsme jej osvobodili.


Společně se radíme, jak dál, a Knihomol s Hejkalem mají spásný nápad navštívit  Palác moudrosti a Nejvyššího mudrce. Zde nacházíme, kromě rozsahu škod způsobených Nicotou, také řešení jak pomoci. Musíme to být my, lidská mláďata, která Nicotu porazí. Musíme zachránit bytosti, o kterých už nikdo skoro neví. Není to však jednoduchá cesta. Napřed musíme k Císařovně. Cestu k ní stráží dvě krásné elfky Sandonorica. Nikdo, kdo nezná tajné heslo, neprojde. Musíme rozluštit mocnou šifru. Navíc všude se pohybují temní vojáci Nicoty, se kterými se není radno potkat.


Císařovna nás vyzbrojí kouzelnými meči a prosí nás o záchranu Atreye, chlapce z rovin, a létajícího bájného psa Falca. Abychom se dokázali lépe bránit Nicotě a jejím hordám, podaří se nám otevřít truhlu Císařovny, kde jsou ukryty mocné talismany – Oriny. Díky nim a pomoci spřátelených bytostí Morlora, Kamenožrouta a Dědka s Babkou začínáme Nicotu krok za krokem porážet. Poslední velká bitva je svedena na nádvoří kolem trůnu Nicoty. Zpočátku to vypadalo, že Nicota bude mít navrch. Její vojsko bylo opravdu hrůzostrašné, navíc využívala ohňových kouzel, na která naše Oriny tak tak stačily. Pak ji však přešel smích a zbaběle prchla se svým nejvěrnějším služebníkem Gmorkem neznámo kam. U jednoho z poražených vojáků jsme našli chybějící stránky z prastaré knihy.


Císařovna, Mudrc i Knihomol nám děkují za záchranu říše Fantazie. Společně odcházíme k tajnému tunelu, který je branou spojující svět lidí a říši Fantazie. Neradi se  vracíme. Doma nás čekají  naši rodiče a také spousty knížek. Když alespoň některé přečteme, podpoří naši představivost,  a říši Fantazie tak neovládne znovu Nicota, která tam stále někde je.


Tenhle příběh se možná stal, možná ne. Možná jsme jen spolu s panem Karlem Čapkem věrni jeho myšlence, že – „fantazie neznamená si představovat, co věci nejsou, ale udělat něco, co by mohly být“. Je však jisté, že v pátek 5. listopadu 2010 začala tímto příběhem celoroční hra Turistického oddílu mládeže Pawnee, a tedy i velké dobrodružství pro všechny děti z tohoto oddílu. Na jeho stránkách www.pawnee.cz naleznete pokračování.

                   Tomáš Horák



Design By Macik