Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hřbitov má nový informační systém

Bystřický hřbitov patřící svým architektonickým uspořádáním, parkovou úpravou i polohou na úpatí Hostýna k nejkrásnějším na Moravě bývá stále častěji vyhledáván i jako turistický cíl. Lidé sem přicházejí, aby nalezli místo posledního odpočinku významných osobností Podhostýnska nebo obdivovali pseudorománskou kapli a historické náhrobky na Loudonském hřbitově. K lepší orientaci v prostoru hřbitova by měl přispět nový informační systém instalovaný městem.


Tvoří ho tři prvky – orientační tabule před branami (Kroužky, hlavní brána Hostýnská a boční brána Hostýnská) , směrovky a nové značení jednotlivých hrobů.
Původní orientační tabule z roku 1975 byly vyměněny. Seznam osobností uvedených na nových tabulích schválila rada města na základě materiálů předložených městským muzeem. Seznam se tvořil částečně podle starých informačních tabulí, další jména byla přidána; například jméno Václava Zbořila, jednoho z nejvýznamnějších podnikatelů své doby, mecenáše a aktivního občana města. Jak uvedla Ing. Pavla Zlámalová, vedoucí odboru životního prostředí bystřické radnice, seznam jmen uvedených  na informačních tabulích jistě není dán jednou provždy, text lze upravit a doplnit. Připomínky a návrhy je možné podat ke schválení městské radě. Největším problémem nových informačních tabulí byly chyby v textu a v několika případech i zkomolená jména. Vše by do uzávěrky tohoto čísla Zpravodaje mělo být napraveno. Jak dále uvedla vedoucí odboru životního prostředí, z městského rozpočtu se čerpají prostředky na údržbu některých hrobů významných osobností, neznamená to však, že by šlo o všechny osobnosti uvedené na informačních tabulích.


Na systém tabulí před hřbitovními branami navazují speciální přízemní směrovky s označením jednotlivých hřbitovních sekcí umístěné většinou za travnatých plochách v uličkách. Sekce jsou označeny vždy ze dvou stran, úhlopříčně. Také umístění směrovek zatím není definitivní, po případných diskusích s majiteli hrobů mohou být přesunuty.  Trvale bude systém směrovek nainstalován na jaře příštího roku.
Dalším stupněm nového infosystému je značení hrobů. Každý hrob byl nově opatřen žulovou destičkou s vyrytou značkou pro starý či nový hřbitov, číslem sekce a číslem hrobu. „Nezvolili jsme plast ani zápichové mobilní plechové cedulky, ale raději vložili prostředky do fixního značení z kvalitního materiálu, který bude působit esteticky a bude dobře odolávat povětrnostním podmínkám,“ informovala Ing. Zlámalová.
Město se snaží, aby bystřický hřbitov neztratil ani po úpravách nic ze své důstojnosti a zůstal nejen místem piety, ale i cílem cest zájemců o místní historii. 
            msch



Design By Macik