Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



O pohár tety Kateřiny

Pranostika praví, že „březnové slunce má krátké ruce“. Nám to ovšem nevadí, protože pokud sluníčko neprosvítí a neproteplí prostory naší knihovny, vystačíme si sami. Obzvláště v březnu – v měsíci čtenářů!


V letošních březnových dnech jsme si povídali o nejoblíbenější knize českých čtenářů, která byla vyhlášena v anketě Kniha mého srdce. Tou knihou je Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky. Uvítala nás teta Kateřina svými pořekadly – ranní ptáče dál doskáče, mladí ležáci, staří žebráci, nechval dne před večerem a kam čert nemůže, nastrčí bábu. Jak víme z Jirotkova románu, teta Kateřina hýřila příslovími a používala je zásadně v nepravou chvíli na nepravém místě.
Jak známe přísloví my, jsme si vyzkoušeli v soutěži O pohár tety Kateřiny. Snažili jsme se správně k sobě přiřadit rozpůlená přísloví a také jsme předváděli nejznámější přísloví pantomimicky či jsme je kreslili na tabuli, aby ostatní mohli hádat. Nebylo to zrovna nejlehčí, a tak jsme si z poháru mohli vytáhnout sladkou odměnu všichni.


Ale jelikož je březen nejen měsícem čtení, ale hlavně čtenářů, vyhodnotili jsme na závěr krále nebo královnu čtenářů oddělení školní družiny, která pravidelně, jednou v měsíci, navštěvuje naši knihovnu. A co jiného by nejlepší čtenáři mohli získat než knihu? Svou knížkou si nyní mohou krátit čekání na jaro. Přijde už jistě brzy.

           Vaše JaRo



Design By Macik