Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nejvyšší správní soud zrušil stavební uzávěru Hostýnských vrchů

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil stavební uzávěru v Hostýnských vrších, která platila od roku 1987 bez časového omezení. Podnět ke zrušení uzávěry dali dva lidé, kteří k podnikatelským účelům zakoupili pozemky v katastru Rajnochovic. Zlínský kraj ve vyjádření k jejich návrhu uvedl, že uzávěra už není nezbytná, protože většina obcí na území přírodního parku již má platné územní plány regulující výstavbu. 


Nejvyšší správní soud zdůraznil, že zrušení uzávěry rozhodně neznamená počátek stavební činnosti bez omezení. Kromě územních plánů jednotlivých obcí existují i regule přírodního parku Hostýnské vrchy. Podle nařízení lze na území parku stavět jen se souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody.
Hlavní vadou stavební uzávěry bylo podle NSS to, že neměla žádné časové omezení. Přitom důležitým znakem uzávěr z dnešního pohledu je dočasnost. Mají platit do okamžiku, než se definitivně rozhodne o způsobu využití území.
„Napadená stavební uzávěra tento zákonný požadavek dočasného charakteru nesplňuje, naopak z jejího obsahu vyplývá, že má být stavební uzávěrou trvalou, svázanou s existencí oblasti klidu, respektive dnes přírodního parku Hostýnské vrchy, jehož právní režim rovněž není nijak časově omezen,“ uvedl v rozhodnutí senát NSS s předsedkyní Lenkou Matyášovou.


Stavební uzávěru schválil Okresní národní výbor v Kroměříži na plenárním zasedání v prosinci 1986. Týkala se částí katastrálních území 15 obcí a nedopadala na intravilány, tedy už zastavěná území Rajnochovic, Bystřice pod Hostýnem, Brusného a Rusavy. Na území stavební uzávěry platil zákaz novostaveb bez ohledu na jejich provedení a účely i zákaz nástaveb, přístaveb a stavebních úprav s výjimkou udržovacích prací. Podle dvojice lidí, kteří navrhli Nejvyššímu správnímu soudu zrušení uzávěry, jde o velmi široce pojatou restrikci, která zasahuje do práv vlastníků pozemků. Nařízení z 80. let postrádalo jakékoliv odůvodnění. Soudu se nepodařilo dohledat jeho originál ani související spisový materiál.
            -red-



Design By Macik