Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nová publikace o Hostýně aneb Nadšení nestačí

Dostala se mně do ruky, a možná se dostane i vám, nová publikace autora Petra Kubeši nazvaná „Příspěvek k historii Svatého Hostýna“. Je zatím poslední z celé řady knih a publikací se svatohostýnskou tématikou, které vycházejí na konci minulého a na počátku letošního roku.


Obsah slibuje zachycení vývoje dění na Sv. Hostýně. Vlastní text však přináší zklamání. Není to jen tím, že zaujímá pouze polovinu publikace. Tu druhou vyplňují fotografie a kopie dokumentů z padesátých let. Jednotlivé kapitoly jsou velmi nevyvážené. Autor chtěl podchytit příliš mnoho situací, ale rozsah publikace mu to neumožňuje. Místo zodpovědného výběru informací a faktů zabředává do zbytečných podrobností, často nezáživných a nedůležitých. Publikace je zahlcena čísly – financemi, návštěvnickými statistikami, výčtem dopravních prostředků a koruna všemu je nasazena informací o cenách za prodaný dobytek zabavený při záboru kláštera v roce 1950.


Rovněž některé faktografické údaje nejsou zcela přesné a dalo by se o nich pochybovat. Navíc jejich zbytečné opakování vyvolává pocit o neujasněnosti cíle, jehož autor hodlal dosáhnout. Přes množství literatury a archivních materiálů uvedených v pramenech, nedává autor fakta do souvislostí. Pokud měl v úmyslu vytvořit kroniku, mohla být publikace kratší, stručnější. Měl-li v úmyslu vytvořit historickou studii, měl se věnovat více okolnostem a souvislostem historickým, politickým, náboženským a třeba i sociálním. Jednotlivé kapitoly však namnoze obsahují údaje vypsané z dostupných archivních materiálů.


Nejvíce mne zklamala absence jmen těch, kdo v popisovaných obdobích na Sv. Hostýně pracovali, žili a působili, tedy kněží, řádových sester, členů Matice svatohostýnské, obchodníků a lidí úzce spjatých s budováním poutního zázemí Sv. Hostýna. Velmi na pováženou je absence důležitých zdrojů, např. archivu Arcibiskupství olomouckého, a za zcela fatální považuji ignorování zásadních publikací o Sv. Hostýně autorů Olgy Kozlové a dr. J. Paly. Autor se mohl při jejich použití vyvarovat mnoha omylů.


Petr Kubeša pracoval patrně ve spěchu, protože jen tak si lze vysvětlit řadu pravopisných chyb, obsahových nejasností, zkomolenin a drobných textových nepřesností. V rámci objektivity však musím připustit, že řada dokumentů, zejména z  „dílny“ církevního tajemníka ONV, je publikována poprvé a přináší jisté novum do historického bádání o Sv. Hostýně. Škoda, že to je, vedle některých dosud nepublikovaných fotografií, jedno z mála pozitiv, které publikace přinesla.
Okolnosti vzniku publikace Příspěvek k historii Svatého Hostýna ukazují, že nadšení jednotlivce mnohdy nestačí. Spolupráce historika a editora by v tomto případě jistě přinesla lepší výsledek. Škoda.


Publikaci Petra Kubeši Příspěvek k historii Svatého Hostýna vydala v roce 2013 Římskokatolická duchovní správa Svatý Hostýn.
                    PaM



Design By Macik