ARCHIV MUBPH.CZ

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Technická infrastruktura

Vodovodní řád

Pitná voda pro Bystřici pod Hostýnem je přiváděna z Holešova. Kvalita vody z podzemních zdrojů je dobrá. Výstavba vodovodu začala na přelomu 30. a 40. let a v současné době pokrývá většinu města, pouze ojediněle v některých okrajových lokalitách chybí. Jeho vlastníkem jsou Vodovody a kanalizace a.s. Kroměříž. Vybudovaný obecní vodovod mají i integrovaná sídla kromě Sovadiny, kde se zatím jeho výstavba neplánuje. Dalším zdrojem pitné vody jsou soukromé studny. Jako zdroje užitkové vody mohou sloužit obecní studny, kterých je v samotném městě 12 - 15, v Bílavsku 2, v Hlinsku 1 a v Sovadině jsou pouze zkušební vrty.

Kanalizace

Na kanalizaci je v Bystřici napojeno kolem 93 % bytů. V roce 1995 byla uvedena do zkušebního provozu a od roku 1998 do trvalého provozu čistírna odpadních vod, která pracuje na principu biologického rozkladu s mechanickým předčištěním. Náklady na její výstavbu dosáhly výše 114 mil. Kč. Odpadní kal již bez bakterií se využívá jako hnojivo.

Plynofikace města

V roce 1998 byla dokončena plynofikace Bystřice, která si vyžádala finanční náklady 40 mil. Kč. V současné době má možnost se napojit drtivá většina bytů. Plynovod byl postaven na náklady města. Z integrovaných vsí není plynofikována Sovadina.

Elektrická energie

Alternativním zdrojem energie v blízkosti města je větrná elektrárna na Hostýně. Jedná se o soukromé vlastnictví Matice svatohostýnské. Je v provozu od roku 1996 a náklady na její výstavbu činily 12 mil. Kč. Tato elektrárna slouží pouze zařízením areálu Hostýnu, kterému kryje asi 20 % celkové spotřeby elektrické energie.

Telekomunikace a Internet

Město má dokončenou rekonstrukci telefonní sítě včetně digitální ústředny. Signál všech 3 hlavních mobilních operátorů je v samotné Bystřici dobrý, problémy se signálem jsou v integrovaných sídlech. Z televizních kanálů je možné dobře přijímat všechny programy ČT, Novu, příjem stanice Prima je místy problematický. Problém s příjmem analogového signálu lze řešit přechodem na digitální technologii (satelit Astra3). Kabelová televize je zavedena v areálu bytových domů v prostoru Bělidla - Sídliště, kde je největší koncentrace obyvatel. 

Internet pro veřejnost (za mírný poplatek) provozuje Městská knihovna nebo Městském informační centrum.

K připojení domácnosti do sítě Internet lze využít služeb lokálních internet-providerů. K připojení lze využít bezdrátovou technologii WIFI (2,4 nebo 5GHz)  nebo pevnou telefonní síť (ADSL).



Design By Macik