Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Always June aneb Komorní koncert v hale

Koncert Lake Malawi byl jedním z nejlepších kousků letošní bystřické hudební sezony. Je neuvěřitelné, že v sobotu 17. října večer si do sportovní haly přišlo poslechnout nezávislý poetický rock-pop Alberta Černého jen padesát nadšenců.


„Do Bystřice pod Hostýnem jsem se poprvé dostal, když jsem jel navštívit proslulého hlasového pedagoga Františka Tugendlieba. Byl to už starý pán a přivítal mě tehdy v růžovém županu,“ zavzpomínal v úvodu Albert Černý na osobnost, již má s Bystřicí spojenou. Koncert sestavil hlavně ze svých nových skladeb inspirovaných Londýnem a k repertoáru Charlie Straight, po kterém se některým jeho příznivců ještě stýská, se příliš nevracel. Publikum ale s potěšením hodinu a půl v bezděčném polotanci a polozpěvu konzumovalo barevný koktejl rockově laděných skladeb s výraznými refrény, při nichž bezprostřední frontman kapely tu skákal z pódia, tu vyprávěl o svých inspiracích. Příjemně překvapeni se pak diváci sesedli kolem čtyř muzikantů do kroužku uprostřed ztemnělé haly, zatímco oni jen s kytarami zpívali do ticha několikahlasně Albertovu píseň o kočce se zvláštním pohledem.


Co je na Lake Malawi tak neodolatelné i pro posluchače starší patnácti let? Zřejmě základní poloha, z níž tvorba skupiny vychází – jedinečný a kouzelný pohled z hranice mezi dětstvím a dospělostí, kde většina z nás nemá to štěstí pobývat příliš dlouho a kam by se zoufale chtěla vrátit. Klíčem k sebepojetí Lake Malawi je nejspíš výborný videoklip Always June natočený v obnoveném centru Zlína. Je pořád červen, věci, co nás tíží, vždycky přicházejí v červnu – zpívá se v písni. Hlavní aktér klipu jako by si udělal na ruce jizvu ve tvaru vlnky, když se marně snaží otevřít kufr s nápisem Věčné prázdniny. A zřejmě právě tuhle vlnku mají Lake Malawi ve svém logu.


Nová kapela stojí na silné osobnosti hudebníka a básníka Alberta Černého, velmi rychle si jistě vytvoří svůj svět a intenzivně působit bude i na své posluchače. Skupinu prý její frontman nazval zčásti podle oblíbené písně Bon Ivera, jež v něm vyvolává představu velkého jezera v horách, a slovo Malawi k němu přidal proto, že v angličtině hezky zní. Později zjistil, že takové jezero skutečně existuje...

Mladá třinecká anglicky zpívající skupina Lake Malawi vznikla na podzim roku 2013 na základech úspěšné indie-rockové skupiny Charlie Straight Alberta Černého. Stále hraje indie-rock a brit-pop.


První singl Always June nahráli Lake Malawi v Londýně. Kytarista Patrik Karpentski účinkuje také v Toxique a podílel se jako producent na albu Baromantika Lenky Dusilové. Jeroným Šubrt (basová kytara) z brněnské kapely Admiral Ackbar je nejmladším členem Lake Malawi. Na bicí hraje Pavel Pilch, který přešel z Charlie Straight. Umělci, k nimž se kapela otevřeně hlásí, jsou Baths, Bombay Bicycle Club, Bon Iver, Beck, Coldplay, Everything Everything, Foals, Jinja Safari, Phoenix nebo Tame Impala & Teenage Fanclub.
msch



Design By Macik