Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hostýnskou baziliku čeká rozsáhlá rekonstrukce

Po několika letech příprav, náročného vyjednávání a sjednocování názorů všech zainteresovaných stran konečně bude uskutečněna poslední, ale nejnáročnější etapa oprav v hostýnské bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Rekonstrukcí takového rozsahu neprošla bazilika minimálně 100 let. Jen pro připomenutí. Asi před 10 lety jsme měnili měděnou krytinu, včetně části krovu za 8 milionů Kč. Pak následovaly opravy vitráží, včetně jejich předsklení izolačními dvojskly, za zhruba 1 milion Kč. A přibližně stejné množství finančních prostředků si v loňském roce vyžádala stavba odvětrávacího kanálu kolem baziliky.


Poslední, nejnáročnější oprava začala 18. října 2010 a potrvá do konce března 2011. V bazilice bude odstraněna stará dlažba, vybrána zemina do hloubky asi 50 cm a zhotovena provětrávaná dlažba, včetně topení, izolací a položení repliky současné dlažby. Topení bude teplovodní a jeho funkci zajistí tepelné čerpadlo „země-voda“ instalované na faře už v loňském roce. Bude sloužit k temperaci baziliky v zimních měsících. Teplota v objektu už by neměla klesat pod nulu, ale udržovat se asi na 10 ºC. Rovněž se provede položení nové elektrické kabeláže a osazení nového elektrorozvaděče. V průběhu prací také opravíme sochu Panny Marie, která je napadena červotočem a má poškozenou polychromii.


Celkové náklady na rekonstrukci se vyšplhají k 8 milionům Kč a budou pocházet výhradně z darů a sbírek věřících. Na takovou akci bohužel není v současné době vypsán žádný vhodný dotační titul, ze kterého by se dala alespoň část nákladů pokrýt. Zatím celou potřebnou částku nemáme, ale pevně věříme, že štědrost těch, kteří putují do chrámu Panny Marie Nanebevzaté, nedojde svého konce a že potřebné finanční prostředky shromáždíme. Velmi si štědrosti poutníků a dárců vážíme a uděláme všechno pro to, aby darované peníze byly vynaloženy účelně a aby všichni, kteří přijdou do baziliky v zimních měsících, nemrzli a cítili se dobře nejen na duši, ale i na těle.


Také se pokusíme přemístit internetovou kameru, včetně ozvučení, z baziliky do kaple sv. Josefa, kde se budou v době oprav konat bohoslužby. Přenosy po internetu tedy neskončí, i když to bude technicky poměrně náročné.

                                                                                                                        Petr Janek
                                                                                                                        technický administrátor 
                                                                                                                        Římskokatolické duchovní správy Sv. Hostýn



Design By Macik