Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Na zámku bylo živo aneb Cesty časoprostorem

Na uspořádání prohlídek bystřického zámku tak trochu po vzoru soutěže O poklad Anežky české pomýšlela Eva Nedělníková z místního muzea dlouhý čas a příprava jí pak trvala nejméně půl roku.

Na počátku bylo hledání informací do scénáře, hned poté následovalo perné hledání herců, kteří by se ujali chystaných rolí. Pátralo se v dřevohostickém ochotnickém divadelním souboru, mezi chvalčovskými ochotníky – nakonec se úloh zhostili členové skupiny historického šermu Biskupští manové z Kroměříže a vypomohli také napoleonci s Františkem Sklenářem v čele. Postupně vznikal scénář, v němž ožila řada historických postav spojených se zámkem v Bystřici pod Hostýnem, aby vyprávěly návštěvníkům o své době a svém životě. Václav Bítovský z Bítova, jeho žena Bohunka z Víckova, Jan Adam z Víckova, František Antonín della Rovere di Monte l´ Abbate a jeho nejzručnější malíř keramiky Antonín Kinský, hraběnka Alice z Vossu, Ernst Gideon Loudon, továrník Michael Thonet, někdejší starosta města Eduard Pospíšil, a dokonce i sám císař František Josef I. „My jsme taková časoprostorová směs,“ prohlásili při společném focení na nádvoří všichni oživlí svědkové starých slavných časů. Asi nejpřesvědčivější byl ve své roli představitel císaře Václav Řeha z Frýdku-Místku, který dlouhodobě spolupracuje s bystřickým napoleonským sdružením.


Zámek ožil nejen díky přítomnosti historických osobností a velkého množství zvědavých návštěvníků, ale také kulisami a světly, detaily, které byly pro autentičnost a dokreslení prostředí umně přidány. Lucerna v konírně, křeslo, svítící lampa a stolek s kávovým šálkem v komnatách paní hraběnky, květiny a skvělá hostina na velkém stole v kruhovém sále, při poslední, večerní prohlídce svíce na schodech.


Přestože herci občas zápasili s textem a někteří i s trémou, prohlídky zámku, který je bez původního inventáře a vyžaduje, aby každý návštěvník uplatnil při prohlídce svou představivost, zaujaly. Děti s obdivem okukovaly „opravdové princezny a prince“ v krásných šatech, dospělí se dozvěděli pár důležitých faktů a zajímavostí z historie. „Už je konec?“ divili se, „mohlo to být delší.“


Říjnové prohlídky zámku s historickými průvodci skončily a zámek pomalu uzavírá letošní sezonu. Mohlo to být delší, dokonalejší a jistě v mnoha ohledech lepší. Ale pak by už pro příště nebylo co zdokonalovat a vymýšlet. V bystřickém městském muzeu budou přes zimu klíčit nové nápady.
            msch



Design By Macik